van der Horst

600 Km Spa: Nabeschouwing Enzo Ide

De International GT Open, de succesvolle Europese GT serie, deed afgelopen weekend de omloop van Spa-Francorchamps aan. Enzo Ide vond er, samen met Maxime Soulet, het team van Aston Martin Brussels terug, het team waarmee hij begin dit seizoen al succesvol was in de openingsrace van het Europese kampioenschap op Paul Ricard. Opnieuw lieten de beide Belgen zien wat ze waard zijn, met een derde en tweede plek in de klasse GTS en een vijfde en derde plek algemeen.
“En er had nog meer ingezeten, zonder wat pech”, vat Enzo Ide het weekend samen. “Maar algemeen was het een zeer mooi weekend, met spannende races en een zeer sterk team van Aston Martin Brussels by GPR racing.”

De International GT Open is een Europees kampioenschap voor GT2 en GT3 wagens, met 8 weekends, grotendeels op mooie Europese circuits. De vertegenwoordigde merken zijn Aston Martin, Porsche, Ferrari, Lamborghini, McLaren en Mercedes. Enzo Ide koos er voor om dit jaar met het kampioenschap kennis te maken en niet zonder succes, want de West-Vlaming behaalde er samen met Maxime Soulet in vier races één zege en drie podiumplaatsen.
Enzo Ide: “In één zaak verschilt het kampioenschap enorm van de andere bekende Europese organisatie voor GT wagens. In de International GT Open is er geen Balance of Performance op technisch vlak, maar werkt de organisatie met een handicap tijdens de pitstops, afhankelijk van je resultaten. Zo kregen wij 30” extra voor de races van zaterdag en zondag. Uiteraard bepaalt dat je mogelijkheden, maar anderzijds is er geen politiek achter de schermen mogelijk. De afspraken zijn duidelijk, als je op het podium eindigt, pak je straftijd.”

In Spa werd de eerste race op zaterdag verreden, een wedstrijd van 70 minuten, met een derde plek in GTS (GT3) als resultaat.  
Enzo Ide: “We moesten halverwege het pak starten, waarna Maxime en ik een inhaalrace hebben ingezet, die er goed uitzag. Jammer genoeg kostte een tussenkomst van de Safety Car ons heel wat tijd, want wij kwamen net achter de tweede veiligheidswagen weer de baan op. Met het mes tussen de tanden hebben we ons dan terug naar het podium in GTS (GT3) gevochten. De wagen lag echt goed en het podium was een welverdiend resultaat na een hard bevochten race.”  
Race 2 was voor zondag, een wedstrijd van 50 minuten, waarin het meteen leek fout te lopen. Maxime Soulet werd in de eerste bocht aangetikt en viel terug van plaats 4 naar 14. Desondanks kon de teamgenoot van Enzo Ide een geslaagde inhaalrace in de top 3 afsluiten.
Enzo Ide: “Ik kwam na de wissel weer de baan op met een handicap van 22”, uiteraard vanwege de straftijd. Deze race is 20 minuten korter dan die van zaterdag en uiteindelijk strandde ik op 6 seconden van de zege... Maar nogmaals, het was een sterk weekend, waarin enkel wat pech en de extra pitstoptijd ons van minstens één zege hield. Ik heb genoten van dit weekend en het mooie kampioenschap en nogmaals dank aan het team van José Farasyn en Pino Sperlinga, net als aan Maxime Soulet, één van de beste GT rijders van ons land en een super ploegmaat!”

Enzo Ide PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op dinsdag 10 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 600 km of Spa.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons