van der Horst

600 Km Spa: Zege voor GPR Aston Martin #100 na teamorders - Belgium Racing pakt titel in GT Cup

600 Km Spa: BRCC beelden van het weekend
Tim Verbergt, Bert Redant en Damien Dupont hebben met hun GPR Aston Martin V12 GT3 #100 de 600 Km of Spa op hun naam geschreven. Nochtans was het de identieke zusterwagen #9 van Pierre Grivegnee en Michaël Schmetz die met een halve minuut voorsprong als leider de laatste ronde aanvatte, Schmetz liet zich echter nog terugzakken om zo de andere GPR Aston Martin #100 de volle puntenbuit te laten scoren voor het kampioenschap. Het podium werd vervolledigd door de PK Carsport Audi R8 LMS van Kumpen/Longin/Makelberge die op tien minuten van het einde nog de tweede plaats moest afstaan aan de #100. Dankzij hun vijfde plaats algemeen en tweede in de klasse zijn Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Chris Mattheus met hun Belgium Racing Porsche nu reeds zeker van de titel in GT Cup.
600 Km Spa: BRCC beelden van het weekend
Van bij de start reden de GPR Aston Martin zoals verwacht weg van de rest van het veld en na amper een half uur bedroeg de voorsprong op de verzamelde concurrentie al een 50-tal seconden. Beide Britse GT’s moesten echter 3 minuten en 40 seconden langer in de pit doorbrengen dan de concurrentie en dus zouden de uiteindelijke verhoudingen pas na de laatste reeks pitstops duidelijk worden. De achtervolging werd zo goed als heel de wedstrijd geleid door de PK Carsport Audi die in het laatste half uur op een tweede plaats kwam te liggen achter de GPR Aston Martin #9 en net voor de #100 in handen van Tim Verbergt. Deze laatste had maar enkele ronden nodig om de Audi van Anthony Kumpen te passeren, maar doorstoten naar de leiding zat er normaal niet meer in aangezien de achterstand op de leidende zusterwagen een goede halve minuut bedroeg. Bij GPR zet men echter alles op de titel en dus liet Michael Schmetz de #9 in de laatste ronde nog terugvallen naar P2.
 
600 Km Spa: BRCC beelden van het weekend
Omwille van het feit dat dit weekend in GT Pro Evo voor de tweede maal op rij twee wagens in actie kwamen (beide GPR bolides), scoorden Verbergt/Redant/Dupont opnieuw de volle punten en niet slechts de helft in de Klasse GT Pro Evo waardoor de #100 nu de derde plaats inneemt in de puntentelling (196p). De derde plaats van de PK Carsport Audi was echter nog voldoende om de #7 aan de leiding van het kampioenschap te brengen (208p) en dit mede dankzij de opgave van de ProSpeed Porsche 996 GT3 RS #3 die door Didier Grandjean eigenhandig in de muur werd geparkeerd. Bouvy, Coens en de ongelukkige Grandjean vallen daardoor terug van P1 naar P4 in de stand (176p).
 
600 Km Spa: BRCC beelden van het weekend
In GT Cup was tot het vallen van de finishvlag de spanning te snijden. Koen Wauters en Dirk Van Elslander werkten een zeer sterke race af aan boord van hun MeXT Racing Porsche 997 Cup en kwamen als vierde over de meet. Koen Wauters werd in de slotfase nochtans zwaar onder druk gezet door een jagende Dylan Derdaele die uiteindelijke strandde op een handvol seconden. “Ik ben heel voorzichtig omgesprongen met de banden waardoor ik op het einde nog wat over had en Dylan nog net kon afhouden,” verklaarde de zanger-presentator. Een extra pitstop na een contact van Kenneth Heyer met een tragere Seat kostte Belgium Racing hoogstwaarschijnlijk de zege en de algemene leiding in het kampioenschap.

Belgium Racing - Porsche 997 Supercup
Belgium Racing - Porsche 997 Supercup
Met hun vijfde plaats algemeen en tweede in de klasse behouden de kersverse winnaars van de 24 uren van Zolder echter nog wel hun tweede plaats in het kampioenschap op amper 5 punten achterstand van de PK Audi. De finalerace op Circuit Zolder belooft dus een vierstrijd te worden tussen de Belgium Racing Porsche, de PK Audi, de ProSpeed-Porsche en de GPR Aston Martin #100. En dit omdat na het reeds in rekening brengen van het verplichte schrapresultaat de ProSpeed-Porsche nog steeds over de beste papieren beschikt voor de Audi van PK Carsport, de Aston van GPR en de Porsche van Belgium Racing. 
 
De zege in GT Challenge ging naar de Allure Team Porsche van Nico Verdonck en Yves Noel. Verdonck was vandaag zonder twijfel een van de snelste Porschisten en kon in de aanvangsfase goed mee met de eerste achtervolgers. GT Light was weggelegd voor de GPR Aston Martin GT4 waardoor het feest voor de troepen van Pino Sperlinga compleet was. Bij ProSpeed kon men zich nog optrekken aan de zege van de Seat Leon Supercopa van Sven van Laere en Kris Van Kelst in Tourisme Pro.

Uitslag 600 Km Spa:

01. Verbergt/Dupont/Redant (Aston Martin Vantage GT3) 71 ronden
02. Grivegnée/Schmetz (Aston Martin Vantage GT3) +00’’593
03. Kumpen/Longin/Makelberge (Audi R8 LMS) +22’’779 (winnaars GT Pro)
04. Wauters/Van Elslander (Porsche 997 Cup) +2’49’’350 (winnaars GT Cup)
05. Derdaele/Heyer/Mattheus (Porsche 997 Cup) +1 ronde
06. Thiers/Thiers (Ferrari F458 Challenge) +1 ronde
07. Verstraete/Dubois (Porsche 997) +3 ronden
08. Vleugels/Van Glabeke (Ferrari F430) +4 ronden
09. Noel/Verdonck (Porsche 997 Cup) +4 ronden (winnaars GT Challenger)
10. Bloem/Hallaert/Bourdouch (Aston Martin GT4) +8 ronden (winnaars GT Light)
11. Van Laere/Van Kelst/Corten (Seat Leon) +8 ronden (winnaars Tourisme Pro)

Kampioenschap Endurance (officieus):

01. Anthony Kumpen/Bert Longin/Maarten Makelberge 208 punten
02. Dylan Derdaele/Kenneth Heyer 203
03. Tim Verbergt/Bert Redant/Damien Dupont 196
04. Frédéric Bouvy/Damien Coens/Didier Grandjean 176
05. Chris Mattheus 162
06. Michael Albert 142
07. Sven Van Laere 141
08. Michael Schmetz & Koen Wauters 140
09. Dirk Van Elslander 132
10. Edouard&Guillaume Mondron; Frank&Hans Thiers; Albert Bloem & JM Bourdoch 126Foto's: Marnik Mouchaers en Arne Simons
 
 Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belgian Racing Car Championship op zondag 8 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 600 km of Spa.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons