van der Horst

6H Bahrein: Winst en rijderstitel voor Toyota

Toyota TS040 Hybrid
Toyota TS040 Hybrid
Toyota heeft in de woestijn van Bahrein zijn vijfde zege van het seizoen gescoord en meteen ook de rijderstitel veilig gesteld. De TS040 Hybrid #7 van Alexander Wurz, Stéphane Sarrazin en Mike Conway kwam na 6 uren racen als winnaar over de meet, terwijl beide Porsche 919 Hybrids het podium vervolledigden, meteen het beste resultaat voor de equipe uit Weissach.
Audi R18 e-tron quattro #2
Audi R18 e-tron quattro #2
De Toyota #8 van kampioenschapsleiders Anthony Davidson en Sébastien Buemi kreeg al vroeg af te rekenen met alternatorproblemen en viel ver terug. Aangezien de Audi #2 van Lotterer, Benoit Treluyer en Marcel Fassler 'slechts' vierde werd, volstonden de punten van de achtste plek in de LMP1-klasse voor Davidson en Buemi om de rijderstitel één race voor het einde te veroveren. Bij de constructeurs trekt Toyota met een comfortabele marge van 40 punten op Audi richting Brazilië.
 
Start 6H Bahrain
Start 6H Bahrain
In LMP2 behaalde de KCMG Oreca-Nissan van Howson/Bradley/Imperatori zijn tweede zege van het seizoen met een overtuigende voorsprong van drie ronden op de SMP Racing Oreca-Nissan van Kirill Ladygin, Aton Ladygin en Viktor Shaitar. De andere SMP prototype die in de running is voor het kampioenschap gooide op 15 minuten van het einde de handdoek in de ring met versnellingsbakproblemen. Daardoor neemt de G-Drive Racing Ligier JSP2 van Roman Rusinov, Olivier Pla en Julien Canal alsnog de leiding in het kampioenschap over, nadat de wagen in het begin werd teruggeslagen met problemen aan de ophanging.
 
In GTE-Pro gingen Gianmaria Bruni en Toni Vilander (AF Corse Ferrari #51) met de dagzege en titel bij de rijders lopen. Het Italiaans-Finse duo was de hele race in strijd met de Aston Martin Vantage V8 #97 van Darren Turner en Stefan Mücke, die uiteindelijk op amper 1.879s strandde, nadat Turner in het laatste half uur nog 15 seconden goed maakte. Porsche moest bij de GT’s vrede nemen met de vierde en vijfde plek. In GTE-Am stond er geen maat op de Deense Aston Martin van Nicki Thiim, Kristian Poulsen en David Heinermeier-Hansson, zij overschreden de meet met een ronde voorsprong op de AF Corse Ferrari #81 van Wyatt/Rugolo/Bertolini. De ProSpeed Competition Porsche werd zevende en laatste in de klasse (+2 ronden).

--- UITSLAG 6H BAHREIN (PDF) ---

Foto's: Audi, Toyota, WEC Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op zondag 16 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Bahrain.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons