van der Horst

6H COTA: Porsche laat #2 nog maar eens winnen na teamorders

Porsche 919 Hybrid 1-2
Porsche 919 Hybrid 1-2
Porsche heeft in de FIA WEC 6H of COTA nog maar eens teamorders toegepast om de 919 Hybrid #2 Earl Bamber, Brendon Hartley en Timo Bernhard voor de derde keer op rij te laten winnen, die zo hun voorsprong in het kampioenschap nog verder uitdiepen. De Porsche #1 van Andre Lotterer, Nick Tandy en Neel Jani genoot tegen het einde van de race een voorsprong van tien seconden, maar vertraagde duidelijk om uiteindelijk amper +0.276s achter de zusterwagen over de meet te komen. Ondanks de grote achterstand in de kwalificaties kon Toyota in Texas nog eens een vuist maken tegen Porsche, mede door een alternatieve pitstop strategie in de bloedhete omstandigheden.
De Toyota TS050 Hybrid #8 van Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi en Stephane Sarrazin was regelmatig in strijd met de Porsches en werd derde op 21 seconden achterstand. De Toyota #7 werd vierde op 45s nadat de wagen 10 seconden straftijd kreeg voor een contact met een van de Manor Oreca's. Signatech Alpine scoorde op overtuigende wijze haar eerste LMP2 overwinning van het seizoen. De #36 van Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes en Andre Negrao had ruim een halve minuut voorsprong op de Vaillante Rebellion Oreca 07 #13, een marge die zelfs nog groter kon zijn als men net voor het einde geen extra stop moest maken om het bodywork achteraan te vervangen.

AF Corse - Ferrari 488 GTE
AF Corse - Ferrari 488 GTE
In GTE Pro kon de Ferrari van Alessandro Pier Guidi en James Calado nipt de zege binnenhalen nadat ze een extra pitstop dienden te maken met nog tien minuten op de klok. Ze waren op weg naar een comfortabele zege maar kregen dus in de eindfase te maken met een lekke band. Het duo bleef maar net de Porsche van Michael Christensen en Kevin Estre voor, polesitters Davide Rigon en Sam Bird mochten in de tweede Ferrari mee naar het podium. De Ford's kwamen niet in het stuk voor en waren de hekkesluiters in de klasse.

Aston Martin was nog maar eens de primus in GTE Am met het startnummer 98 van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda. De Ferrari's van Clearwater Racing en Spirit of Race completeerden het podium.

--- UITSLAG FIA WEC 6H COTA (PDF) ---

Foto's: Porsche & Arne Simons  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons