van der Horst

6H Monza: Toyota, Team WRT en Iron Dames op pole

Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
De eerste race van het FIA WEC na de 24 uren van Le Mans is deze in Monza. Toyota moet een nederlaag in Le Mans wegspoelen en start op het terrein van de winnaar: Ferrari. Kamui Kobayashi zette de #7 Toyota GR010 Hybrid op pole ten nadele van de AF Corse Ferrari #50, die 17/1000sten trager was. Goed nieuws ook van het Belgisch front, want zowel Team WRT in LMP2 als de Iron Dames in GTE-Am - met dank aan Sarah Bovy - mogen vanaf de eerste startrij in hun klasse vertrekken.
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Kobayashi zette al na halfweg de sessie de snelste tijd op de tabellen en deze zou moeilijk te verbreken blijken. Op dat moment had men een Toyota 1-2, totdat drie seconden later Antonio Fuoco de #50 Ferrari P499 tussen beide Japanse wagens parkeerde en zo de #8 Toyota GR010 Hybrid naar de tweede startrij verbande. Naast de tweede Toyota krijgen we de Peugeot TotalEnergies van het trio Paul di Resta/Mikkel Jensen/Jean-Éric Vergne. Zij volgden wel al op drie tienden van de snelste Toyota. Laurens Vanthoor en co wacht dan weer een zwaarder karwei morgen. Zijn Porsche 963 start pas vanaf een tiende plek.

Team WRT - Oreca 07 Gibson
Team WRT - Oreca 07 Gibson
In LMP2 draaide het gevecht om de pole uit tussen de Team WRT #41 en JOTA Oreca. Pietro Fittipaldi begon in de tweede helft van de kwalificatie zijn maximum te halen, maar Robert Kubica kon tot tweemaal toe onder zijn tijd te gaan met uiteindelijk een verschil van +0.353 sec. United Autosports en Vector Sport starten vanaf de tweede rij, terwijl de derde voorbehouden is voor Inter Europol Competition en de tweede Team WRT Oreca.

Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
De laatste tijd raakten we gewoon aan een duel tussen Bovy en Ben Keating in zijn Corvette C8.R, maar vandaag kwam dat er niet. De Brusselse kreeg zelfs een nieuwe uitdager met Le Mans-polesitter Ahmad Al-Harthy in de ORT by TF Aston Martin. Maar voor het tweede opeenvolgende jaar trok onze landgenote het laken naar zich toe en pakte met brio de pole, zij het deze maal in de Iron Dames Porsche. De tweede startrij is voor de Dempsey-Proton Porsche en de Richard Mille AF Corse Ferrari. Ook Alessio Picariello weet wat te doen morgen, want de Iron Lynx Porsche start helemaal achteraan.

Foto's: Racing International Photography/Diego Onida



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op zaterdag 8 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Monza.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons