van der Horst

6H Nürburgring: Porsche wint strijd met Audi om thuiszege

Podium 6H Nürburgring 2016
Podium 6H Nürburgring 2016
De strijd tussen Porsche en Audi om de thuiszege in Duitsland was bij momenten erg hevig vandaag op de Nürburgring. Uiteindelijk trok Porsche het laken naar zich toe in de 6 Hours of Nürburgring, de #1 van Timo Bernhard, Mark Webber en Brendon Hartley haalde het met bijna één minuut voorsprong op de twee Audi's, die in functie van het kampioenschap in tandem finishten, de #8 vóór de #7. De zuster-Porsche had liefst twee aanrijdingen en eindigde uiteindelijk als vierde.
  • STX Motorhomes
Start 6H Nürburgring 2016
Start 6H Nürburgring 2016
Toyota, dat vorige maand in Le Mans ternauwernood de zege moest laten aan Porsche, kwam vandaag nooit in het stuk voor en de wagens eindigden roemloos als vijfde en zesde. Al van bij de start werd duidelijk dat de twee Duitse constructeurs sneller waren, de 58 000 toeschouwers kregen echter door de verscheidene duels tussen beide merken toch waar voor hun geld. De Porsche van Timo Bernhard wrong zich bij het doven van de lichten alvast meteen tussen de beide Audi's vooraan.

Start 6H Nürburgring 2016
Start 6H Nürburgring 2016
Na 33 minuten kwam er dan een aanval van diezelfde Bernhard op de leidende Audi van Marcel Fässler, die even opgehouden werd door een GTE Aston Martin bij het uitkomen van de laatste bocht. De Porsche dook op de rechte lijn uit de slipstream en zette zich naast de Audi, maar Bernhard remde net iets te laat voor de eerste bocht en moest dus weer de tweede stek innemen. De Porsche's konden echter langer doorrijden en bij het buitenrijden van de pits na de eerste stop was het alsnog de #1 die de kop nam.

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Na anderhalf uur kwam de #1, intussen alweer naar de derde stek verwezen door de op dat moment snellere Audi's, echter ongepland naar binnen voor een langzaam leeglopende band te laten vervangen. De zuster-Porsche kon ook even van de leiding proeven door een goed getimede pitstop tijdens één van de vele full course yellow's wat een winst opleverde van zo'n halve minuut.


Audi R18
Audi R18
Met nog één uur op de klok zagen we dan weer een een mooi gevecht voor de tweede plaats tussen Duval (Audi), Jani (Porsche) en Lotterer (Audi) terwijl Webber voor hen de leiding in handen had met een halve minuut voorsprong. Lotterer had liefst drie pogingen nodig om zich voorbij Jani te wringen tijdens een beklijvend duel. Ook de zuster-Audi kon nog voorbij de Porsche, die linksachter nog de sporen droeg van een contact met de #88 GTE Porsche.

Signatech Alpine
Signatech Alpine
In LMP2 ging de zege naar de Signatech Alpine #36 van Nicolas Lapierre, Stephane Richelmi en Gutavo Menezes. Zij haalden het voor de #43 RGR Sport by Morand Ligier en de ESM Ligier #31. GTE-Pro was dan weer net als in Silverstone en Spa een prooi voor AF Corse, ditmaal haalde de #51 van Bruni en Calado het van de #71 van Rigon en Bird. Het was nochtans Aston Martin dat in de beginfase het heft in handen nam met Nicki Thiim, die een sterke openingsstint reed. De #95 finishte uiteindelijk als derde.

Ford GT
Ford GT
Le Mans-winnaar Ford moest zich met de #66 tevreden stellen met de vierde plaats terwijl de zusterwagen na een brandje bij het tanken al helemaal uitgeteld werd voor de zege. Andy Priaulx kwam gelukkig met de schrik vrij. In GTE-Am tot slot was het de Aston Martin van Pedro Lamy, Mathias Lauda en Paul Dalla Lana die de zege liet noteren.


--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Nürburgring 2016 (PDF) ---

Foto's: Racing International Photography; Georges De Coster & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zondag 24 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Nürburgring.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons