van der Horst

6H Spa: Marc Lieb zet Porsche in extremis op pole

Porsche 919 Hybrid #14
Porsche 919 Hybrid #14
De kwalificaties voor de 6H of Spa draaiden uit op een schitterend kijkstuk door de intense rivaliteit tussen de drie constructeurs Porsche, Audi en Toyota. Daarnaast zorgde de opdrogende baan ervoor dat de snelste chrono's pas op het einde van de sessie werden gedraaid in quasi volledige duisternis. Bij het vallen van de vlag was het voormalig GT-piloot Marc Lieb die Porsche de allereerste pole schonk in het WEC. De Toyota van Sébastien Buemi voerde lang de tabellen aan, maar werd in de slotminuten dus geklopt, terwijl Audi #2 de top drie completeerde.
--- UITSLAG QUALIFYING FIA WEC 6H OF SPA (pdf) ---

Jani - Dumas - Lieb
Jani - Dumas - Lieb
Dat het de drie fabrieksteams menens was bleek al van het moment dat de wagens de pits uitreden. Wat een opwarmronde moest zijn werd een gevecht voor de beste trackposition. Achteraf bleek dat echter niet nodig aangezien de baan opdroogde en dus sneller werd tijdens het halfuur kwalificatie. Omdat de gridposities worden berekend door het gemiddelde te nemen van de twee snelste rondes van twee geslecteerde piloten per auto plaatsten de meeste teams op het einde van de sessie weer de eerste rijder in de auto om zo hun gemiddelde nog aan te scherpen. Het gevolg daarvan was dan weer dat het publiek op het einde alweer werd getrakteerd op spannende duels en inhaalacties... tijdens de kwalificatie. In LMP2 ging de pole dan weer naar de KCMG Oreca Nissan, voor het SMP Racing exemplaar en de G-Drive Morgan-Nissan.

ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3 RSR
ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3 RSR
Bij de GT's, die een aparte kwalificatie afwerkten, was het één en al AF Corse dat de klok sloeg. De algemene snelste tijd was voor de AF Corse Ferrari 458 Italia van het duo Vilander / Bruni terwijl het trio Perez-Companc / Cioci / Venturi de pole pakte in de GT-Am klasse. De Porsche van Prospeed met ondere andere de Franse veteraan Emmanuel Collard en aanstormend talent Matthieu Vaxivière leek aanvankelijk op weg naar de snelste tijd in die categorie maar werd dus uiteindelijk met slechts een paar honderdsten van een seconde geklopt.

Foto: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons