6H Spa: Toyota wint nu ook de 6 Hours of Spa

6H Spa: De race in beeld gebracht <strong>(UPDATE)</strong>
Kon men de overwinning van Toyota in Silverstone nog toeschrijven aan de extreme weersomstandigheden dan heeft het Japanse merk vandaag zijn rivalen onder normale raceomstandigheden geklopt. In het begin van de race gaf de Porsche van Dumas/Lieb/Jani nog de indruk het ritme van de Toyota’s aan te kunnen, maar na een kleine twee uren wedstrijd nam de Toyota van Davidson/Buemi/Lapierre resoluut de leiding om deze niet meer af te staan. Audi zag ditmaal al zijn wagens finishen en redde de eer met de tweede plaats van Duval/Di Grassi/Kristensen, alhoewel de R18 e-tron Quattro #1 zich op het einde moest reppen om de tweede Toyota voor te blijven. Wurz/Sarrazin/Nakajima strandden op minder dan zeven seconden van de Audi en pakten de bronzen plak. De G-Drive Morgan van Pla/Rusinov/Canal won de LMP2 klasse voor de Jota Sport Zytek die in dezelfde ronde eindigde. AF Corse was weer aan het feest in de GT klassen, het Italiaanse team won zowel bij de GT Pro als de GT Am.
Start 6H Spa
De 6 Hours of Spa kenden een groot succes, niet minder dan 46000 toeschouwers vonden de weg naar het circuit van Francorchamps.Het mooie weer en de vrij frisse temperatuur maakten dat de mechaniek van de wagens gespaard werd wat leidde tot een zeer klein aantal uitvallers. Ook op de rijders leek het weer invloed te hebben want iedereen hield het kalm op de baan en er werden dan ook geen grote incidenten genoteerd. Het was uitkijken of Toyota de prestatie van Silverstone kon herhalen en alhoewel het Japanse merk de pole aan Porsche moest laten won het vrij makkelijk de race. De tweede Toyota eindigde bovendien ook op het podium en had nog tweede kunnen worden zonder een slecht getimede pitstop en een vuile voorruit door olie van een concurrent.

Toyota TS040 Hybrid #8
Porsche gaf in het begin van de race nog de indruk het Toyota moeilijk te kunnen maken, de #14 nam resoluut de kop en leek zelfs te kunnen wegrijden van de concurrentie. Maar na de tweede pitstops nam de Toyota de leiding over en wanneer de Porsche plots een ronde in laag tempo moest afleggen viel de wagen van Jani/Dumas/Lieb terug naar de vierde plaats. De tweede Porsche kende al vroeg in de race af te rekenen met mechanische problemen en moest verscheidene malen de pits opzoeken. Bernhard/Webber/Hartley haalden uiteindelijk nog de meet maar op een verre 23ste plaats.

Het was uitkijken naar de reactie van Audi, maar ondaks dat de drie wagens nu de meet haalden, kon het Duitse merk geen vuist maken tegen het Toyota overwicht. De #1 van Di Grassi/Duval/Kristensen eindigde nipt tweede voor de tweede Toyota en Fässler/Lotterer/Tréluyer en Albuquerque/Bonanomi finishten respectievelijk als vijfde en zesde zonder ooit aanspraak op de overwinning te hebben gemaakt. Rebellion Racing was de enige deelnemer in de LMP1 –L klasse en de debuterende Rebellion – Toyota R1 leverde een verdienstelijke prestatie voor zijn eerste race. De #12 van Heidfeld/Prost/Beche werd zevende na de fabrieks LMP1’s. De tweede wagen startte vanuit de pits en kreeg heel de race af te rekenen met diverse kinderziekten.

De G-Drive Morgan-Nissan van Rusinov/Pla/Canal won de LMP2 klasse na bijna gans de wedsgrijd aan de leiding gereden te hebben. De Jota Zytek-Nissan bleef echter druk uitoefenen tot het einde en finishte in dezelfde ronde als de klassewinnaar. De laatste podiumplaats ging naar de KCMG Oreca 03-Nissan van Howson/Bradley/Matsuda die één ronde moest toegeven op de Morgan. In de GT klasse was de strijd opnieuw hevig tussen Aston Martin, Porsche en Ferrari maar het is opnieuw het Italiaanse merk dat met de bloemen gaat lopen. De AF Corse bolide van Bruni/Vilander won het pleit voor de Porsche van Pilet/Bergmeister en de Aston Martin van Senna/Mücke/Turner. Vijfde bij de GT’s en eerste GT Am was eveneens een Ferrari van de AF Corse stal, bestuurd door Cioci/Venturi/Companc, zij haalden het van de twee Aston Martin’s van Poulsen/Stanaway/Hansson en Dalla Lana/Lamy/Nygaard. De ProSpeed Porsche kende een moeilijke race en eindigde als 25ste.

Foto's: Georges De Coster, Vincent Wouters, Arne Simons