van der Horst

6H Spa: Nabeschouwing van de organisatoren (Porsche Carrera Cup Benelux)

Porsche Carrera Cup Benelux
Porsche Carrera Cup Benelux
Het Circuit van Spa-Francorchamps beantwoordde voor de start van de Porsche Carrera Cup Benelux helemaal aan de verwachtingen! Meer dan ooit speelde het Ardense circuit de rol van scherprechter, zeker toen de weersomstandigheden zich er mee moeiden. Dat was bij beide races in het voorprogramma van het wereldkampioenschap FIA WEC het geval. Voor de gelegenheid deelden de rijders van de Benelux het asfalt met 19 rijders van de Porsche Carrera Cup France, wat een schitterend spektakel opleverde.

Race 1: Derdaele wint bewogen race

Toen de 36 Porsche 911 GT3 Cup vrijdagnamiddag op de startgrid van de eerste race plaatsnamen vielen er enkele regendruppels uit de lucht. Tijdens de kwalificaties bleek Max Van Splunteren de snelste van de rijders voor de Porsche Carrera Cup Benelux. De Nederlander mocht van op de derde startrij vertrekken. Op een gladde piste werd Van Splunteren bij de eerste passage aan de Bruxelles-haarspeld door een collega van het Franse kampioenschap aangetikt, waardoor de rijder van Team GP Elite achterstevoren kwam te staan. Xavier Maassen (DVB Racing), Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) en Daan van Kuijk (Team GP Elite) konden hem niet ontwijken en moesten allen de strijd staken. Jurgen van Hover (Speedlover) verloor wegens reparaties in de pits een ronde op de leiders.
 
Vanaf dat moment lag de weg vrij voor Dylan Derdaele. De speerpunt van Belgium Racing besefte meteen dat hij een uitstekende zaak in het kampioenschap kon doen en zorgde er vooral voor dat hij de eerste plaats in de Benelux-rangschikking behield. De jonge Nederlander Loek Hartog (Bas Koeten Racing) zorgde voor een aangename verrassing: de zestienjarige legde in zijn eerste wedstrijd met een Porsche 911 GT3 Cup meteen beslag op de tweede plaats. De laureaat van het Junior Recruitment Programme ging zijn landgenoot Jesse Van Kuijk (Team GP Elite) en een uitstekende Roger Grouwels (RaceArt) vooraf. Deze laatste voelde zich in de moeilijke omstandigheden duidelijk in zijn nopjes en wist mooi de Klasse B te winnen. Naast hem op het Benelux-podium de regerende kampioene Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport) en Bas Barenburg (RaceArt).

Race 2: Hartog voor de groene tafel

Wegens de lastige weersomstandigheden werd de start van Race 2 op zaterdag achter de Safety Car gegeven. Heel wat rijders zinden op revanche voor de tegenslag van daags voordien. Max van Splunteren (Team GP Elite) was daar één van, en nam van op de zesde plaats op de grid een schitterende start. Maar na quasi een hele race lang het Porsche Carrera Cup Benelux-peloton te hebben aangevoerd werd de Nederlander bij het begin van de laatste ronde in de Source-haarspeld door Dylan Derdaele (Belgium Racing) rondgetikt.
 
Deze laatste kwam ook als eerste over de finishlijn, maar de wedstrijdleiding bedacht de Belg met 30 seconden straftijd voor zijn manoeuvre. Een beslissing waar Loek Hartog (Bas Koeten Racing) gebruik van maakte om de zege op zak te steken – en meteen ook leider in het kampioenschap te worden – voor Max van Splunteren en Jurgen van Hover (Speedlover). De regelmatige Jesse Van Kuijk (Team GP Elite) en Dylan Derdaele vervolledigden de Top 5.
 
Ziad Geris, na Lucas Groeneveld (Team GP Elite) en Xavier Maassen (DVB Racing) achtste in de Benelux-rangschikking, pakte de zege in de Guest-klasse, voorbehouden aan rijders die niet het hele seizoen afwerken. De Nederlander ging Nicolas Saelens (Belgium Racing) en Roger Grouwels vooraf, de eerste twee rijders in Klasse B.
 
“Een gedroomde seizoensstart”, bevestigde Roger Grouwels, nu leider in Klasse B. “Na in 2018 naast de titel te hebben gegrepen was ik vast van plan om dit jaar van bij de eerste meeting mijn stempel op het gebeuren te drukken. Met een eerste en een tweede plaats is me dat gelukt, maar het seizoen is nog lang...”
 
Na deze geslaagde eerste manche, afgewerkt in het kader van het wereldkampioenschap uithouding FIA WEC, wordt de tweede meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux in een al even prestigieuze omgeving gehouden. Van 17 tot 19 mei worden de tenten immers opgeslagen in Zolder, samen met de teams van het DTM-kampioenschap. Meteen een gelegenheid voor de geklopten van Spa om een scheve situatie recht te trekken.

Persbericht Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op zondag 5 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons