van der Horst

6H Spa: Alonso: "Podium is zo leuk, ik blijf hier de ganse nacht"

Fernando Alonso
Fernando Alonso
In tegenstelling tot zijn voorbije jaren in de Formule 1, beleefde Fernando Alonso een droomwedstrijd in het wereldkampioenschap uithouding. De McLaren F1-rijder kwam in Spa uit voor Toyota Gazoo Racing en won met teamgenoten Kazuki Nakajima en Sebastian Buemi de seizoensopener. Het was van de Grote Prijs van Spanje Formule 1 in 2013 geleden dat de Spanjaard nog een FIA WK-wedstrijd won. "Ik won sindsdien nog hoor, maar dat waren kartraces", lachte Alonso na de meet. "Het is leuk om opnieuw op het podium te staan."
Fernando Alonso
Fernando Alonso
"Dit is echt een droomdebuut, mijn eerste endurance wedstrijd in een wereldkampioenschap. Kazuki en Sébastien leverden geweldig werk bij de start en maakten mij daarmee het leven wat eenvoudiger. We opteerden voor een veilige aanpak in de race omdat we wisten dat we een voordeel hadden (n.v.d.r. ten opzichte van de zusterwagen). Toen de safety car echter de baan op kwam, wisten we dat we dat voordeel waarschijnlijk kwijt waren. Onze veilige aanpak bleek dus uiteindelijk niet de snelste, waardoor we moesten bikkelen tot het einde. Een race over zes uur lijkt eenvoudig, maar onze concurrenten waren snel in de beginfase van de wedstrijd. We werkten bovendien als eerste onze pitstop af en dat was een risico."

Fernando Alonso
Fernando Alonso
"In een 6H durende race zijn er zoveel factoren die een rol kunnen spelen, het verkeer maar ook veel andere risicovolle ogenblikken. We hebben de wedstrijd echter perfect afgewerkt en dat na een lange winter, met veel testwerk, simulaties en analyses. Het team heeft echt gigantisch veel werk in deze wagen en in de voorbereiding voor het seizoen gestoken. Je zakt vervolgens naar Spa af en dan verwacht men dat je als rijder het werk afmaakt op zaterdag. Dit gevoel is geweldig, het podium is zo leuk. Ik blijf hier de ganse nacht, je kan me morgen komen ophalen!"

Fernando Alonso & Sébastien Buemi
Fernando Alonso & Sébastien Buemi
"Voor ons is dit een generale repetitie voor Le Mans, de warm-up. Dit is een test, maar één met punten aan de zwart-wit geblokte vlag. We wilden onszelf testen in raceomstandigheden, met rijders onder stress en mechaniekers onder stress. Ik denk dus dat we klaar zijn voor Le Mans, maar die wedstrijd is lastiger. Ze duurt een etmaal dus er kunnen veel meer problemen de kop op steken. Ik denk dat we echter zo goed als enigszins mogelijk voorbereid zijn dus snijden we de wedstrijd met vertrouwen aan."

Foto's: Georges De Coster & Niels Vaeck

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Endurance Championship op zondag 6 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons