van der Horst

6H Spa: 1H: Audi stevig aan de leiding - Toyota niet kansloos

Start 6H of Spa 2013
Start 6H of Spa 2013
Na een uur racen heeft de Audi #1, die overigens vanaf de pole startte, de leiding in handen. André Lotterer verloor zijn eerste plaats wel onmiddellijk bij de start in La Source nadat hij er te breed ging en als vijfde opnieuw moest aansluiten. Hij heroverde uiteindelijk snel de leiding en houdt momenteel de #2 Audi van Duval en de #8 Toyota van Buemi af. Bij LMP2's is de leiding voor de Pecom Racing, terwijl AF Corse primus is bij de GTE's.
Start 6H of Spa 2013
Start 6H of Spa 2013
We hebben er net een uur opzitten op een ontzettend zonnig en lekker warm Spa-Francorchamps. De eerste bocht was meteen even schrikken voor Audi. André Lotterer nam een goede start aan boord van de R18 e-tron quattro #1 maar ging veel te breed in La Source nadat hij te laat remde. Onderdussen gingen de overige Audi's en Toyota's voorbij aan Lotterer. 

Lotterer liet het echter niet aan zijn hart komen en ging aan het jagen. Eerst moest Marc Gené eraan geloven, Gené leek echter geen zin te hebben in een gevecht met de snelle Duitser en liet hem snel voorbij. Niet veel later ging Lapierre in de fout bij het zenuwachtig worden van de Audi zijn 'gezigzag'!

Loic Duval had de leiding in handen en liep uit op de #7 Toyota. Al snel kwam de Audi #2 in het vizier van Lotterer. Duval liet zich echter niet zo snel doen als Gené en dwong Lotterer tot een prachtig manoeuvre waarbij Toni Vilander leek 'gesandwished' te worden door beide R18's. Lotterer dus met wat vertraging terug aan de kop van het veld!

In de LMGTE Pro klasse hadden de Ferrari's overigens een denderende start. De #51 en #71 reden naar een respectievelijke tweede en eerste plaats. Gianmaria Bruni moest enkel Toni Vilander voor zich laten. Iets wat hij niet lang kon dulden, in de tiende ronde ging de Italliaan voorbij de Fin naar de leiding in de Pro-klasse.

Bij de kleine Prototypes was er een knap duel tussen de OAK Racing Morgan van Olivier Pla en de Pecom Racing Oreca van Pierre Kaffer. Kaffer moest de snelle Fransman in eerste instantie nog laten gaan maar na een goed halduur ging de Duitser de OAK Racing-piloot echter terughalen en nam zo de leiding weer over. Olivier Turvey heeft in de JOTA Zytek dan weer een derde stek in handen voor de tweede OAK Racing Morgan met Betrand Beguette aan boord.

OAK Racing -Morgan-Nissan
OAK Racing -Morgan-Nissan
Baguette had het in het begin van de wedstrijd overigens niet onder de markt met de concurrentie. Zo maakten Antonia Pizzonia ( ADR - Delta ) en John Martin ( G-Drive Racing ) het de Belg enorm lastig. Pizzonia spon echter met de Oreca-Nissan na Les Combes en gaf Baguette wat ademruimte. Martin ging in de fout met de G-Drive Oreca en zo had Baguette terug vrij spel. Een voorlopige P4 voor hem dus.

Stand na 1 uur
Stand na 1 uur


Foto's: Martijn Wouters & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in FIA World Endurance Championship op zaterdag 4 mei 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons