van der Horst

6H Spa: Een 'speciale' editie

FIA WEC 6h of Spa-Francorchamps
FIA WEC 6h of Spa-Francorchamps
Vandaag donderdag gaat de 6 Hours of Spa van start, de Belgische manche van het World Endurance Championship (WEC) met een eerste vrije training in de late namiddag. Het wordt een speciale editie dit jaar, ten eerste omdat er door de coronapandemie geen publiek is toegelaten, daarnaast ook omdat de wedstrijd verhuisd is van het begin van het jaar naar het midden van de zomer, ook al een gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus.
Het deelnemersveld is het zwakste sinds de introductie van de FIA WEC 6 Hours of Spa met slechts 30 deelnemers waaronder maar vier LMP1’s. Ook het voorprogramma oogt schraal met enkel twee races, dan nog buiten kampioenschap, voor het Britcar Endurance Championship.

Een zo goed als lege paddock en lege tribunes, het blijft wennen. Zeker is dat de sfeer eerder bedrukt oogt zonder enige animatie of publiek, zeker ook nu het WEC door een moeilijke periode gaat en dat niet enkel ten gevolge de coronacrisis. Constructeurs haken af en het is wachten op het nieuwe reglement vooraleer we mogen hopen op een mooi startveld, maar dat zal niet voor 2022 zijn.

Slechts vier LMP1’s prijken op de deelnemerslijst waaronder de twee Toyota’s. De Japanse wagens starten als favoriet maar kregen een zware succeshandicap opgelegd zodanig dat de enige Rebellion en de Enso CLM mogen hopen om het ritme van hun Japanse tegenstander te kunnen bijhouden. De LMP2-klasse telt tien deelnemers met naast de gebruikelijke horde Oreca’s één Ligier en één Dallara. In GTE-Pro krijgen we opnieuw de strijd tussen Porsche, Ferrari en Aston Martin die elk twee wagens inschrijven. In die categorie komt ook onze enige aanwezige landgenoot uit, Maxime Martin. Ook de GTE Am-klasse telt tien wagens waaronder vijf Porsches, drie Ferrari’s en twee Aston Martins.

Foto: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op donderdag 13 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons