van der Horst

6H Spa: Jan Heylen: "Hoop om toch nog een paar keer terug te komen"

Jan Heylen
Jan Heylen
Nadat Sarah Bovy moest afhaken voor de Totalenergies 6 Hours of Spa vanwege een COVID besmetting, konden we nog op één landgenoot rekenen. Jan Heylen, die ondertussen de laatste jaren al naam en faam gemaakt heeft in de Verenigde Staten, treedt aan in de 6 Hours voor Dempsey-Proton Racing, waarmee de Gelenaar aan zijn derde kampioenschap toe is dit jaar. Autosport.be kon even praten met de man, die na een tijdspanne van 11 (!!) jaar terug naar Spa kwam.
Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR-19
Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR-19
"Ja het is echt leuk om terug hier te zijn, het is misschien wel iets te lang geleden. Ik heb jarenlang telkens een druk programma afgewerkt in de Verenigde Staten in combinatie met mijn werk in het algemeen. Ik heb jaren er geen prioriteit van gemaakt om terug naar hier te komen, maar nu ik hier ben merk ik wel hoe hard ik het gemist heb. Het is ook voor mij het derde kampioenschap waar ik in start dit jaar, naast de twee in Amerika (IMSA en GT World Challenge America). Dit hebben we erbij genomen voor mijn vriend Fred Poordad, om hem toch wat ervaring bij te geven en te leren op Europese circuits te rijden. We verwachten dan ook niet vandaag om mee te strijden voor winst, maar puur voor hem om meer evaring op te doen. Maar het is echt leuk om hier terug te zijn en ik hoop om toch nog een paar keer terug te komen."

Zach Robichon, Richard Lietz, Jan Heylen en Ryan Hardwick
Zach Robichon, Richard Lietz, Jan Heylen en Ryan Hardwick
Natuurlijk konden we er ook niet omheen zijn recente prestaties met drie titels, zijn huwelijk en als kers op de taart de Rolex 24 at Daytona dit jaar met teamgenoot Ryan Hardwick, die speciaal Heylen gekozen had om zijn programma in IMSA af te werken: "Het was inderdaad super vorig jaar en dit jaar staan we voorlopig dan ook nog eens op kop in beide kampioenschappen in Amerika. Tot nu toe gaat alles perfect. De perfecte samenwerking met Ryan zal er ook mee te maken hebben dat ik al zeven jaar lang in het team (Wright Motorsports nvdr) zit. De resultaten van vorig jaar hebben een beetje geholpen om mij dit jaar zitjes in verschillende kampioenschappen op te leveren. Ryan zit ook al enkele jaren bij ons en er is al een hechte vriendschap tussen ons ontstaan."

Tot slot vroegen we naar zijn aspiraties voor Le Mans, dat volgende maand op het programma staat. Toch verbaasde de Gelenaar met zijn antwoord: "Op dit moment is het nog niet zeker of ik Le Mans zal rijden. Mijn contract bestaat namelijk uit alle wedstrijden behalve Le Mans. Ik sta op de inschrijvingslijst, maar normaal gezien zou ik binnen twee weken weten of we met deze bezetting gaan rijden of ik met een ander team aan de start kan verschijnen. Maar ik hoop dat dit zeker in orde komt." En dat hopen wij ook.

Foto's: Niels Vaeck - Thomas Smets - Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op zaterdag 7 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons