van der Horst

6H Spa: Kanaaan: "De Ford maakt het verschil in de snelle bochten"

Tony Kanaan
Tony Kanaan
Na een afwezigheid van 25 jaar staat Tony Kanaan dit weekend nog eens aan de start van een race op Spa-Francorchamps, waar hij de Ford GT #67 deelt met vaste rijders Harry Tincknell en Andy Priaulx. De Indycar-ster nam in 1993 deel aan de Formula Opel Lotus series op Spa en herontdekte dit weekend het Ardeense circuit. De Braziliaan is straks de tweede rijder die in actie komt op de wagen die van op de pole start.
  • Circuit Zolder DTM
"Ik herinner me dat Spa een van de leukste circuits ter wereld was en dat is nog steeds het geval. Je moet er echt volledig voor gaan hier. Vooral de busstop chicane is serieus veranderd, vroeger lag ze nog in de omgekeerde richting. Het is nu ook echt een atypische bocht die je uit je ritme haalt, want na de vele vloeiende en snelle bochten moeten we hier plots afremmen tot pakweg 60km/h. We nemen de Raidillon tegenwoordig vol gas, maar het blijft uiteraard indrukwekkend." Bovenaan de Raidillon halen de Ford's een snelheid van 250km/u, wat tegen het einde van de Kemmel verder oploopt tot 265.

Ford Chip Ganassi Team UK vs. Clearwater Racing - Ford GT vs. Ferrari 488 GTE
Ford Chip Ganassi Team UK vs. Clearwater Racing - Ford GT vs. Ferrari 488 GTE
Kanaan heeft niet meer met de Ford GT gereden sinds de 24 Uren van Le Mans vorig jaar. Nadat hij donderdagochtend landde, heeft de Indy 500 winaar van 2013 slechts een 17-tal ronden kunnen afwerken in de vrije trainingen. Kanaan is derde rijder en enkel hier om terug in het ritme te komen voor Le Mans. "Vorig jaar was Le Mans meteen mijn eerste wedstrijd, dus mijn deelname hier is zeker mooi meegenomen." Temeer daar hij omwille van een clash met Indycar de testdag in Le Mans zal missen.

Volgens Kanaan zal de voornaamste tegenstand komen van de zusterwagen, terwijl hij ook vermoedt dat Ferrari dichterbij zal zitten in de race. "De Ford GT is de beste GT waarmee ik ooit geracet heb, en ten opzichte van de concurrentie hebben we vooral een voordeel in de snelle bochten."

Foto's: Vincent Wouters & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op zaterdag 5 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons