van der Horst

6H Spa: Na 2H: Toyota en Porsche vooraan na juiste bandenkeuze

Start FIA WEC 6 Hours of Spa 2023
Start FIA WEC 6 Hours of Spa 2023
Na twee uur wedstrijd leidt dan wel Mike Conway (Toyota #7) maar er gebeurde heel erg veel tijdens de beginfase van de FIA WEC 6 Hours of Spa. Op een half natte baan kozen ondermeer de Ferrari's voor regenbanden en zij konden alzo meteen de van pole vertrokken Toyota verschalken. Na een half uur wedstrijd was het echter al tijd voor de slicks, waardoor diegenen die deze al van bij de start hadden omliggen een serieus voordeel hadden, waaronder dus de Toyota's (eerste en derde) en Porsche's (tweede en vierde).
De Iron Lynx Porsche veroorzaakte de eerste safety car-fase
De Iron Lynx Porsche veroorzaakte de eerste safety car-fase
Dat de baan er bij de start nat bijlag werd al snel duidelijk, liefst vier incidenten vonden plaats tijdens de drie opwarmrondes. Vooral de GTE's lieten zich vangen aan de verraderlijke omstandigheden. De wedstrijd was nauwelijks tien minuten oud toen de Iron Lynx Porsche van Schiavoni in de Combes bocht al uit het grind diende te worden getakeld, meteen ook de reden voor de eerste safety car.

Na 22 minuten wedstrijd was er dan de herstart en was meteen het kantelpunt van de slicks bereikt. De beide Ferrari's, Peugeot's, de Cadillac #2 en Jota Porsche lieten hun regenbanden wisselen voor slicks en zo kwam Toyota #7 (Conway) opnieuw aan de leiding, voor Laurens Vanthoor (Porsche #6) en de Cadillac #3 van Renger Van Der Zande. De Amerikaanse constructeur had gekozen om hun strategie te verdelen over de beide wagens, de Nederlander op slicks leek dus een goede zaak te gaan doen.

Toyota GR010 Hybrid
Toyota GR010 Hybrid
Kort voor het begin van het derde wedstrijduur ging het echter mis voor Van Der Zande die zwaar van de baan ging op de Raidillon. Hij bleef gelukkig ongedeerd maar de tweede safety car-fase was wel een feit. Hierdoor verkleinde de voorsprong van Conway (Toyota #7) en heeft de Brit na twee uur wedstrijd nog slechts 17 seconden bonus op Vanthoor (Porsche #6). Derde is momenteel de als laatste vertrokken Buémi (Toyota #8), voor de tweede Porsche van Christensen (#5). Vooral de Ferrari's zijn ver teruggezakt, zij verloren een ronde doordat ze er in de koude omstandigheden niet in slagen hun slicks op temperatuur te krijgen, een probleem waarmee ook Peugeot in mindere mate lijkt te kampen.

Foto's: Geert Franquet & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 29 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons