van der Horst

6H Spa: Pole voor Toyota - WRT en Bovy claimen plek op de eerste startrij

Ferrari 499P
Ferrari 499P
De strijd voor de pole in Spa was bijzonder spannend, Antonio Giovinazzi (Ferrari #51) had deze eerst in handen met maar 35 duizendsten van een seconde voorsprong op Kamui Kobayashi (Toyota #7) en 59 duizendsten op teamgenoot Miguel Molina (Ferrari #50). Luttele minuten na afvlaggen werd echter de tijd van de Ferrari #51 geschrapt wegens het overschrijden van de limieten van de baan. Hierdoor erft de Toyota #7 alsnog de eerste startplaats en zakt de #51 naar P3. De beide Cadillac's completeerden de top vijf met Earl Bamber (#2) voor Sebastien Bourdais (#3).
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
In de Porsche 963 #6 van ondermeer Laurens Vanthoor was het opnieuw Kévin Estre die de auto mocht kwalificeren, de Fransman realiseerde de zesde tijd. Al kort na de start van de kwalificatie voor de Hypercars ging Brendon Hartley op heel vreemde wijze van de baan op de Raidillon. De Toyota #8 was niet aan een snelle ronde bezig toen hij opeens uitbrak. Hartley raakte de bandenstapels tegen niet al te hoge snelheid maar de sessie zat er zo wel op voor de Nieuw-Zeelander. De Toyota #8 zal zaterdag dus achteraan de grid plaats nemen.

United Autosports - Oreca 07 Gibson
United Autosports - Oreca 07 Gibson
Tom Blomqvist (United Autosports #23) was de snelste in de LMP2-klasse, hij klopte de WRT #41 (Louis Déletraz) met iets meer dan drie tienden van een seconde. Ook op de tweede startrij zien we morgen een Oreca uit de stal van WRT, de zusterwagen #31 in handen van Robin Frijns realiseerde de vierde chrono, net achter Daniil Kvyat (Prema Racing #63).


ORT by TF - Aston Martin Vantage AMR
ORT by TF - Aston Martin Vantage AMR
In GTE-Am zagen we dit keer geen duel voor de pole tussen Sarah Bovy (Iron Dames Porsche #85) en Ben Keating (Corvette #33). Ahmad Al Harthy was immers in de ORT by TF Aston Martin #25 een maatje te sterk, bijna twee seconden bonus had hij op thuisrijdster Bovy. Keating geraakte slechts tot P4, achter de Proton Porsche #88 van Ryan Hardwick. Halverwege de sessie zagen we tevens een zware crash van de Amerikaan PJ Hyett, hij verloor de Project One Porsche #56 op de Raidillon met heel wat schade als gevolg. De piloot zelf kon gelukkig op eigen kracht uitstappen. Claudio Schiavoni, de Am-rijder op de Iron Lynx Porsche van Alessio Picariello, raakte niet verder dan de dertiende plek. De Ferrari #21 van ondermeer Ulysse De Pauw raakte dan weer niet tijdig klaar om deel te nemen aan de kwalificatie, maar normaal zien we die auto morgen tijdens de wedstrijd wel in actie.

Foto's: Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op vrijdag 28 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons