van der Horst

6H Spa: Porsche monopoliseert eerste rij - Ferrari primus bij GTE's

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Porsche heeft de pole gereden voor de 6 Hours of Spa, de generale repetitie voor de 24 Heures du Mans. De Duitse constructeur was gemiddeld bijna twee volle tellen sneller dan Toyota, dat als derde afklopte. G-Drive Racing pakte de LMP2-pole, terwijl AF Corse heerste in GTE-Pro met eveneens een 1-2, voor Aston Martin als derde. De Britse constructeur was dan weer wel sneller in GTE-Am, waarbij de Vantage over één rondje gemiddeld 2 seconden sneller was dan AF Corse 458 Italia.
Brendon Hartley
Brendon Hartley
Net als tijdens de eerste en laatste vrije training was de bolide van Timo Bernhard, Mark Webber en Brendon Hartley bovenaan de tijdstabellen terug te vinden. Het trio werd gevolgd door de zusterbolide van Dumas/Jani/Lieb en hiermee pakt Porsche een mooie sportieve revanche op Audi, gezien het merk met de vier ringen de eerste rij op de grid bezette bij de seizoensopener in Silverstone. Achter de beide Porsches volgde de Toyota TS050-Hybrid van Sarrazin/Conway/Kobayashi, maar de posities 3, 4 en 5 werden van elkaar gescheiden door slechts 5 honderste. Het Toyota-trio op P3 bleek evenwel het constantste met slechts 1 tiende verschil tussen de twee geklokte tijden.

Audi kende alweer geen probleemloze sessie. De #8 vertraagde plots bij het uitkomen van Stavelot en reed verder traag naar de pits. Eenmaal werd de sessie stilgelegd nadat de CLM op de Raidillon een stuk van het bodywerk verloor na een contact met een andere bolide bij het nemen van La Source. In LMP2 was G-Drive zoals gemeld primus met de Oreca 05, terwijl Alpine en de Manor Oreca 05 #45 volgden.

AF Corse Ferrari 488 GTE
AF Corse Ferrari 488 GTE
In GTE-Pro pakten Sam Bird en Davide Rigon hun tweede opeenvolgende pole, nadat het duo ook bij de seizoensopener in Silverstone reeds als eerste mocht starten. Stalgenoten Bruni/Calado klopten als tweede af, net voor de Aston Martin van Stanaway/Rees/Adam. In GTE-Am overvleugelden Dalla Lana/Lamy/Lauda de concurrentie nadat het trio maar liefst twee tellen sneller was dan naarste achtervolger Perrodo/Collard/Aguas. De Abu Dhabi-Proton Racing Porsche van Al Qubaisi/Heinemeier-Hansson/Long was derde op slechts 1 honderste van de Ferraristi. Opvallend was dat de GTE-bolides slechts een halve tel sneller waren dan de GT3-wagens afgelopen jaar...

Morgen om 14.30 wordt de start gegeven voor de wedstrijd.

--- Uitslag Kwalificatie 6H Spa 2016 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Endurance Championship op vrijdag 6 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons