van der Horst

6H Spa: Toyota bevestigt teamorders

Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Toyota Gazoo Racing was het enige fabrieksteam aan de start van de 6 Hours of Spa met een hybride LMP1-wagen. Het zou dus als een blamage overkomen moest de Duits-Japanse formatie niet met de zege aan de haal gegaan zijn. Dat beseften de troepen van Rob Leupen maar al te goed en dus besloot men om in de eindfase de posities van de beide Toyota TS050 Hybrid vast te leggen middels teamorders. Het was na afloop van de race reeds duidelijk dat de gezichten van de rijders van de wagen die als tweede afsloot niet in lijn lagen met het zonnige weer...
Alonso, Nakajima & Buemi
Alonso, Nakajima & Buemi
Het was een publiciteitsstunt van formaat, Toyota wint niet alleen de seizoensopener van het FIA WEC, maar tevens de eerste manche van het WEC Super Season én de generale repetitie voor de 24 Uren van Le Mans. Bovendien doet het dat met Fernando Alonso, bij het debuut van de meervoudige F1-kampioen in het WK uithouding. Het was overigens 18 jaar geleden dat Alonso nog won in Spa, toen in de F3000 met Marc Goossens op de tweede plaats én in een meeting waar zijn wagen (net als afgelopen weekend) vanaf de pole startte. De sterren stonden dus op één lijn en bijgevolg was het geen onlogische beslissing dat Toyota Motorsport GmbH eieren voor zijn geld koos.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
"De twee TS050 Hybrid vergrootten in het zicht van het slotuur hun voorsprong, waarbij Fernando klaarstond om het stuur te nemen van de #8. De wagen had ongeveer één minuut bonus op de #7, met Mike (n.v.d.r. Conway) aan het stuur. Een neutralisatie verkleinde die voorsprong echter tot slechts 6 seconden met nog 50 minuten racen voor de boeg. Bij een laatste tankstop op 25 minuten van het einde bleven Fernando en Mike aan het stuur, waarbij het team ervoor opteerde om de posities te behouden om zo onnodige risico's te mijden na meer dan 1100km racen", aldus Toyota Gazoo Racing. Leuk weetje: het was, tot voor dit weekend, reeds van 2012 geleden dat Alonso nog op kop stond van een FIA WK.

Foto's: Georges De Coster & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA World Endurance Championship op maandag 7 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons