6H Spa: Toyota verslaat Alpine - Vandoorne op LMP2-podium

Toyota GR010 Hybrid
Met de WEC 6 Uur van Spa is de eerste wedstrijd onder het nieuwe Hypercar-reglement in de boeken. De uitslag van de trainingen deed nog hopen op een of meerdere LMP2-wagens op het algemene podium, maar het was uiteindelijk de Alpine Hypercar die Toyota het vuur aan de schenen legde. Een fout van Kobayashi na twee derde wedstrijd gooide de Toyota #7 uit de strijd voor de zege, maar de zusterwagen #8 van Buemi, Nakajima en Hartley kon dankzij een uitgekiende pitstopstrategie de Alpine #36 (Negrao, Lapierre, Vaxiviere) afhouden voor de zege.
Het verschil op de meet tussen de Toyota #8 en de Alpine bedroeg net iets meer dan een minuut. De zuster-Toyota kon na de fout van Kobayashi alsnog alle LMP2's achter zich houden, maar kon de verloren ronde op de leiders niet meer goedmaken.

JOTA Oreca
JOTA Oreca
De LMP2-klasse werd niet geheel onverwacht gewonnen door de United Autosports Oreca #22 van Hanson, Scherer en Albuquerque. De beide JOTA Oreca's completeerden het podium, Stoffel Vandoorne leek samen met Gelael en Blomqvist in de #28 op weg naar de tweede plaats. Een late drive through zorgde er echter nog voor dat die eer voor de zusterwagen #38 (Gonzalez, Da Costa, Davidson) was weggelegd, met een verschil van amper twaalf seconden. Koppelingsproblemen hielden de Team WRT lang in de pits, de wagen reed uiteindelijk nog de wedstrijd uit maar op vele ronden van de winnaar.

Estre en Jani haalden voor Porsche de zege in GTE Pro
Neel Jani kende een sterk debuut in GTE. De Porsche-fabrieksrijder mocht dankzij teamgenoot Kevin Estre gisteren al de pole vieren, vandaag werkte het duo een solide wedstrijd af die bekroond werd met de zege. De zuster-Porsche #91 kende minder geluk, een lekke band deed Bruni en Lietz heel wat tijd verliezen waardoor concurrent Ferrari de rest van het podium kon innemen. Pierguidi en Calado (#51) klopten hun AF Corse-teamgenoten Molina en Serra (#52) voor de tweede plek op het podium. De enige Chevrolet Corvette C8.R van Garcia en de afscheidnemende Gavin eindigde net naast het podium.

Dempsey Proton Racing - Porsche 911 RSR
In GTE Am won de AF Corse Ferrari #83 van Perrodo, Nielsen en Rovera. Onze landgenoot Alessio Picariello werkte de laatste twee uren van de wedstrijd af in de Dempsey Proton Racing Porsche #88. Hij eindigde samen met teamgenoten Haryanto en Seefried als vijfde.