van der Horst

6H Watkins Glen: Porsche wint op de baan, maar BMW krijgt de zege cadeau aan de groene tafel

BMW M Team RLL - BMW M LMDh
BMW M Team RLL - BMW M LMDh
Watkins Glen was afgelopen weekend de gastheer voor IMSA met de jaarlijkse Sahlen's 6 Hours of the Glen. Nick Tandy en Mathieu Jaminet kwamen daar met hun Porsche Penske Motorsports wagen als overwinnaars uit. Althans tot 's avonds, want na de technische keuring werden de Porsche helemaal achteraan gezet, waardoor de BMW M Team RLL #24 van Connor de Philippi en Nick Yelloly de winst toebedeeld kreeg. In GTD haalde Jan Heylen het podium met de Wright Motorsports Porsche
Porsche Penske Motorsports - Porsche 963
Porsche Penske Motorsports - Porsche 963
Het werd een chaotische race in Watkins Glen. Al na de eerste ronde waren we de BMW LMDh van Augusto Farfus en Philipp Eng kwijt na een crash van de Braziliaan. Daarnaast waren er ook veel wagens die de pits moesten opzoeken gezien zij rondreden met een lagere bandendruk dan voorgeschreven. Dit was het geval bij Chip Ganassi Racing en Wayne Taylor Racing by Andretti Autosport, en ook verschillende GT's ondergingen dit lot. Uiteindelijk eindigde de race in een tweestrijd tussen de Porsche en de BMW. In de laatste 40 minuten maakten beide wagens nog een pitstop, waarna de jacht geopend werd door Jaminet op de Phillippi. De Fransman zat continu op de hielen van de Amerikaan, maar geraakte er uiteindelijk nog voorbij.

Net op tijd, want Jaminet werd dan ook nog geholpen doordat er een crash volgde voor de Turner Motorsport BMW in de laatste minuten en zo de race achter de safety car beëindigd werd. Tweede overwinning voor het duo en zo lopen ze uit in het klassement. Althans tot na de technische controle, want daar bleek dat de "skid block" - de houten plaat die onderaan de wagen bevestigd is - vooraan niet de minimum dikte had. Hierdoor werd de Porsche helemaal als laatste gezet en kregen de Philippi en Yelloly de winst toebedeeld. Hiermee hebben alle vier merken in GTP dit jaar al een overwinning behaald, al is dit nog onder voorbehoud aangezien Porsche Penske Motorsports in beroep is gegaan. Tweede eindigde zo de Action Express Racing Cadillac van Alexander Sims, Pipo Derani en Jack Aitken, terwijl de Meyer Shank Racing Acura van Colin Braun en Tom Blomqvist zo naar het laagste podiumtrapje doorschoof.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3-R (992)
Bij de GT's was het Lexus al wat de klok sloeg. Beide wagens kwamen als 1-2 over de meet, waarbij de GTD-versie van Frankie Montecalvo, Aaron Telitz en Parker Thompson het haalde voor de GTD Pro-wagen van Jack Hawksworth en Ben Barnicoat. Hawksworth zette in de laatste 25 minuten de finale beweging in, waarmee hij en zijn teammaat de overwinning kregen. Zij hielden in GTD Pro de Risi Competizione Ferrari van Daniel Serra en Davide Rigon en de Corvette van Antonio Garcia en Jordan Taylor achter zich. In GTD domineerde de andere Lexus vanaf halfweg wedstrijd en hield de Paul Miller Racing BMW van Bryan Sellers, Madison Snow en Corey Lewis en de Wright Motorsports Porsche van Zach Robichon, Ryan Hardwick en Heylen in de achteruitkijkspiegel.

In LMP2 ging de winst naar CrowdStrike Racing by APR van George Kurtz, Ben Hanley en Nolan Siegel, terwijl in LMP3 voor een derde en laatste jaar op rij de overwinning naar de Riley Ligier van Gar Robinson, Felipe Fraga en Josh Burdon ging.

Foto's: BMW M Motorsport - Porsche AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 26 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Watkins Glen.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons