van der Horst

70 jaar Porsche: Van platte kever tot legomodel

70 years Porsche - Autoworld
70 years Porsche - Autoworld
Sinds 14 december kunnen auto- en vooral Porsche-liefhebbers in Autoworld hun hartje ophalen, want nog 27 januari loopt er de tentoonstelling "Porsche 70 Years - Ferdinand Porsche - The Heritage". Een wandeling door de geschiedenis, tussen priemende koplampen en indrukwekkende achterspoilers.
  • LTF
70 years Porsche - Autoworld
70 years Porsche - Autoworld
Ja, het is winterstop in de racerij, en nee, dat vinden we niet erg, want quasi ieder jaar pakt Autoworld in Brussel uit met een prachtige eindejaarstentoonstelling. Nu Porsche haar 70ste verjaardag viert, moesten ze in Brussel niet lang zoeken naar een thema. En dat de tentoonstelling een schot in de roos is, hoeft niet te verwonderen, want wie wordt nu niet warm van een 911 en tal van andere cijfercombinaties die uitgroeiden tot ware stijliconen die generatie na generatie lieten dromen.

Hoe rijk die geschiedenis is, kom je te weten op de tentoonstelling. Je wordt meteen verwelkomd door een drietal 911's die ooit dienst deden bij de politie of de rijkswacht. Niet raar dat politieman of -vrouw toen nog geen knelpuntberoep was.

Als je naar boven gaat, waar de tentoonstelling echt begint, wordt je meteen meegezogen naar de jaren '40 en '50 waar er verschillende 356-modellen staan. De 356 was de eerste productiewagen van het merk van Ferdinand Porsche, en eigenlijk niet meer dan een platte kever (op het eerste zicht). Het is een mooi historisch opstapje naar een overzicht van zowat alle modellen die Porsche ooit gemaakt heeft, van 911 tot 991. Vooral dat schitterende overzicht van de 911, daar wordt een mens gelukkig van.

70 years Porsche - Autoworld
70 years Porsche - Autoworld
Ook voor autosportliefhebbers is er heel wat te zien, denk aan 911 Group B van Robert Droogmans, de 935 en uiteraard de 919 Le Mans Prototype. Voor elk wat wils dus, zelfs voor de allerkleinsten die hun ogen te kijken kunnen geven aan een gifgroene LegoPorsche en daarna hun kleurkunsten kunnen etalleren met een mooie tekening. De expo is ook doorspekt met etalages met prachtige schaalmodellen en overal staan er duidende (digitale) infopanelen.

In totaal staan er een 60-tal wagens, maar wie de tijd neemt om de permanente collectie ook te bezichtigen ontdekt nog andere pareltjes. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door de steun van Porsche Import en het Porsche-museum van Stuttgart-Zuffenhausen, alsook dankzij verscheidene verzamelaars die ons een auto uitleenden.

Wie nog niet overtuigd is, kan terecht in ons fotoboek.

Foto's: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Automotive op woensdag 26 december 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons