van der Horst

8H Bahrein: Sarah Bovy bezorgt Porsche de allerlaatste pole in GTE-Am

Sarah Bovy
Sarah Bovy
De kwalificaties voor de 8 Hours of Bahrain zitten er op en het is een Belgische die de show steelde in GTE-Am. Sarah Bovy pakte voor een tweede jaar op rij de eerste plaats en bezorgde de Iron Dames Porsche de allerlaatste pole voor deze klasse. Dat terwijl Toyota een 1-2 realiseerde met Brendon Hartley in de Toyota GR010 Hybrid #8 op kop en United Autosports de snelste ronde realiseerde in LMP2.
  • De Swert Opticiens
Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Dat Bovy een van de betere bronzen piloten is in het veld, bewees ze weer tijdens de kwalificaties voor de 8 Hours Bahrain. Eerst waren het Thomas Flohr (AF Corse Ferrari) en Ben Keating (Corvette Racing) die de basis legden, maar halfweg kwam de Brusselse op stoom en was er geen houden meer aan. Ze zette de snelste tijd op de tabellen en wilde deze zelfs nog verder verbeteren, ware het niet dat zij dan een spin maakte. Hiermee bezorgde zij Porsche de 24ste en allerlaatste pole in GTE-Am, vooraleer die klasse verdwijnt uit het WEC. De tweede plaats ging verrassend naar nieuwkomer Liam Talbot in de D'Station Racing Aston Martin, voor Ahmad Al Harthy in de ORT by TF Aston Martin.

Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Bovenaan de tabellen was er niets te beginnen tegen Toyota. Voor de 23ste keer pakten zij namelijk een 1-2. Al was het wel interessant voor het kampioenschap wie er met het punt voor de pole ging lopen en het was leider Brendon Hartley die Kamui Kobayashi kon verschalken met bijna een halve tel. De derde plaats ging naar Cadillac Racing met Alex Lynn, die zo de goede vorm van de derde vrije training bevestigde. Overigens hun beste resultaat in de kwalificaties tot nog toe. Kevin Estre kon de Penske Motorsport Porsche, die hij deelt met onder meer Laurens Vanthoor, op een vierde plaats parkeren voor beide Ferrari's, die het tracé in Sakhir toch niet echt goed onder de knie kregen.

Team WRT - Oreca 07 Gibson
Team WRT - Oreca 07 Gibson
Tot slot was het natuurlijk zeer interessant wie er de beste startpositie ging verwerven in LMP2, en het was Tom Blomqvist die deze voor United Autosports behaalde. Hij hield de Alpine #36 van Charles Milesi achter zich, terwijl op het laatste moment de Team WRT #31 nog op de derde plaats geposteerd werd door Robin Frijns. Voor de andere wagen van het team uit Baudour wordt het morgen werken geblazen. Louis Déletraz kreeg namelijk de #41 niet verder dan de tiende plaats, en dat op elf wagens. Al kan er in acht uur veel gebeuren. De wedstrijd gaat zaterdag van start om 12 uur Belgische tijd.

Foto's: Georges de CosterDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op vrijdag 3 november 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 8H Bahrein.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons