van der Horst

8H Bahrein: Toyota kampioen - winst voor Team WRT

Kamui Kobayashi, José Maria Lopez en Mike Conway
Kamui Kobayashi, José Maria Lopez en Mike Conway
Bij de finale van het FIA WEC in Bahrein ging de winst naar Toyota. Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez bleven met hun #7 de zusterwagen van Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa voor. Hiermee behaalde dit laatste trio ook de titel, gezien hun tegenstanders - de Alpine van Mathieu Vaxivière, Nico Lapierre en André Negrão - als derde aankwamen. In LMP2 behaalde Team WRT ook nog winst, terwijl de Iron Dames als derde finishten in GTE Am.
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Als je naar het hele wedstrijdverhaal kijkt, leek het op een dominante overwinning van Toyota, maar in de openingsuren moest het merk vechten tegen Peugeot. Vooral de wagen van Paul di Resta was een gesel voor het Japanse merk, tot deze op het einde van het tweede uur vooraan wegviel met problemen. Van dan af bleven beide Toyota's buiten schot. Wel kregen we halfweg een positiewissel  tussen beide wagens, waardoor Conway, Kobayashi en Lopez de overwinning behaalden met 45 seconden voorsprong op de zusterwagen. Gezien beide Peugeot's nog steeds met problemen kampten, mocht ook Alpine op het podium, zij op twee ronden van beide Toyota's. Hiermee grijpt het Franse merk ook naast de titel, want uiteindelijk behaalden Buemi, Hartley en Hirakawa de titel met vijf punten verschil.

Team WRT wint de laatste wedstrijd van het seizoen
Team WRT wint de laatste wedstrijd van het seizoen
In LMP2 kregen we een dominante overwinning van de Team WRT Oreca van Sean Gelael, Robin Frijns en René Rast. Nochtans nam het United Autosports in het begin van de race de leiding, eerst met Filipe Albuquerque en daarna - met dank aan een penalty - met het trio Alex Lynn, Oliver Jarvis en Josh Pierson. Maar die laatste wagen verloor de koppositie aan het Belgische team na het derde uur. Van daaruit controleerde het team uit Baudour de wedstrijd met brio en had aan de meet 49 seconden voorsprong op United Autosports USA. Derde eindigde Jota, met aan het stuur António Félix da Costa, Roberto Gonzalez en Will Stevens. Met deze podiumfinish hadden zij ook meer dan genoeg voorsprong om de titel binnen te halen. Polesitter RealTeam by WRT eindigde als vijfde. In Pro-Am ging de winst naar AF Corse met François Perrodo, Nicklas Nielsen en Alessio Rovera en zij pakten tevens de titel in deze klasse.

AF Corse - Ferrari 488 GTE EVO
AF Corse - Ferrari 488 GTE EVO
Het mocht dan wel de laatste race van GTE Pro zijn, spektakel was er in overvloed.Gedurende de hele wedstrijd lagen de vijf wagens dicht bij elkaar en werd er frequent  haasje-over gespeeld. Tot de leidende Ferrari in het kampioenschap van Alessandro Pier Guidi en James Calado kende een probleem met de versnellingsbak. Ze bleven doorrijden, maar dan werd het uitkijken naar de prestatie van de  Porsche #92.. Die verloor tijd op de leiders nadat Ferrari en Corvette konden profiteren door te pitten tijdens de full course yellow, terwijl Porsche net tevoren  was binnen gereden. Terwijl Pier Guidi en Calado vooraan wegvielen, hield Antonio Fuoco en Miguel Molina wel stand om zo de overwinning te pakken, voor de Corvette van Tommy Milner en de afscheidnemende Nick Tandy. Christensen en Estre eindigden met de Porsche #92 als derde, maar dit was niet genoeg om Pier Guidi en Calado een derde opeenvolgende titel te ontzeggen.

Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Iron Dames - Ferrari 488 GTE
Tot slot waren in GTE Am alle ogen gericht op de Iron Dames. Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey kenden al een dijk van een seizoen en wilden dat graag afmaken met een allereerste overwinning in het FIA WEC. Maar deze droom spatte anderhalf uur voor het einde van de wedstrijd uiteen toen de Team Project 1 Porsche van Matteo Cairoli, Mikkel Pedersen en Niki Leutwiler het heft overnam. De Porsche kwam niet meer in gevaar en reed zo naar de overwinning. Het werd overigens een dubbel voor het team, want ook de wagen van PJ Hyett, Ben Barnicoat en Gunnar Jeannette stak de roze Ferrari voorbij, waardoor de dames vrede moesten nemen  met plaats drie. Achter hen eindigde de TF Sport Aston Martin van Ben Keating, Henrique Chaves en Marco Sorensen als vierde en dit was genoeg om de titel binnen te halen. Jan Heylen eindigde met Fred Poordad en Patrick Lindsey als twaalfde in de Dempsey-Proton Competition Porsche.

Foto's: Georges de Coster - Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op zondag 13 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 8H Bahrein.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons