van der Horst

8H Bahrein: Toyota TS050 Hybrid viert afscheid met pole

Kamui Kobayashi en Mike Conway
Kamui Kobayashi en Mike Conway
Minder gehinderd door de succeshandicap dan de zusterwagen, heeft de Toyota TS050 Hybrid #7 van José Maria Lopez, Mike Conway en Kamui Kobayashi weinig verrassend de pole gepakt voor de 8 Hours of Bahrain, de laatste wedstrijd van het FIA WEC voor dit seizoen. In de GTLM klasse was de pole voor de Porsche 911 RSR #92 van Michael Christensen en Kevin Estre, nadat in eerste instantie puntenleider Aston Martin de beste uitgangspositie claimde.
  • Prospeed Competition
Met Mike Conway en Kamui Kobayashi aan het stuur kwam de Toyota #7 uit op een tijd van 1:40.747, wat zowaar 0.751 seconde minder was dan de tijd van de Toyota #8 bestuurd door Brendon Hartley en Kazuki Nakajima. De beide Toyota’s zijn de enige wagens ingeschreven in de LMP1-klasse dit weekend, maar de beide bezettingen zijn nog in strijd voor de wereldtitel. Door de pole kruipt de #7 in de tussenstand ook één puntje dichter bij de zusterwagen, die momenteel 6 punten voorsprong telt. Alles ligt dus nog open morgen, want gezien de race over 8 uur gaat, zijn er extra punten te verdienen. Als Toyota een 1-2 scoort, pakt de winnende wagen automatisch de wk-titel (rijderstitel LMP1). De vraag is dus of we echt een directe strijd krijgen, temeer door het ontbreken van LMP1-tegenstand.

De United Autosports ORECA van Paul di Resta en Phil Hanson zette de snelste chrono neer in de LMP2 klasse, voor de vierde maal dit seizoen. Bovendien was het de enige LMP2-bolide die een chrono (ruim) onder de grens van 1:47 liet optekenen. De Jackie Chan DC Racing ORECA start mee vanop rij 2, terwijl de Signatech Alpine als derde afklopte.

Porsche GT Team - Porsche 911 RSR GT LM
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR GT LM
Marco Sorensen en Nicki Thiim pakten met de Aston Martin #95 aanvankelijk de pole in de GTLM klasse, maar later kreeg de Porsche #92 van Estre en Christensen een chrono die eerder geschrapt was (track limits) alsnog toegekend, waardoor ze de pole overnamen van de Aston Martin. De Ferrari 488 GTE Evo #51 van Serra/Calado klokte de derde tijd. Aston Martin pakte wel de pole in de GTLM-Am klasse met de Vantage #98 van Dalla Lana/Gunn/Lamy. Een negende tijd was er voor de Gulf Racing Porsche van onze landgenoot Alessio Picariello.

Foto's: Toyota Gazoo Racing WEC & Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op vrijdag 13 november 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 8H Bahrain.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons