van der Horst

95 (!) wagens aan de start voor tiende editie Hankook 24H DUBAI

Start 24HDubai 2014
Start 24HDubai 2014
De auto’s en het materiaal zijn aangekomen in het Dubai Autodrome, de meeste rijders en teamleden zijn onderweg en daarmee is alles gereed voor de tiende editie van de Hankook 24H DUBAI, deze week van donderdag tot en met zaterdag (8-10 januari). Wat in 2006 begon als een kleinschalig initiatief van twee Nederlandse amateurcoureurs in samenwerking met Dubai Autodrome en het Dutch National Racing Team (DNRT) mag als een van de succesverhalen in de internationale autosport worden beschouwd. Binnen tien jaar is de Hankook 24H DUBAI niet alleen erkend als de eerste grote lange-afstandsrace van het nieuwe kalenderjaar voor GT’s, toerwagens en 24H-Specials, maar is het evenement ook gevestigd als een van de klassieke 24-uursraces. Daarbij vormt de tiende editie tevens de start van een nieuw tijdperk, want de Hankook 24H DUBAI 2015 is ook de seizoensouverture van de 24H SERIES powered by Hankook 2015, voor het eerst met volledige FIA-status als ‘international series’.
Bij de race van deze week staat het recordaantal van 95 auto’s met meer dan 400 rijders (m/v) aan de start.

24HDubai
24HDubai
Van Belgische zijde zien we ondermeer Boutsen Ginion (Lamborghini), Speedlover (2 x Porsche), VDS Racing Adventures (Honda) en Gravity Racing (Mercedes). Zij herbergen onze landgenoten en Curbstone fanaten Patrick Van Glabeke, Philippe De Craene, Pierre-Yves Paque, John De Wilde, Vincent De Spriet en Yves Noël, aangevuld met Renaud Kuppens, Chistophe de Fierlant, Rafaël Van der Straten, Gregorie Paisse, Michaël Divoy, José Close, Vincent Radermecker en Loris de Sordi, terwijl Jean-Lou Rihon (Le Duigou Racing), Jacques Derenne, 'Brody' en Kurt Dujardyn onderdak vonden in buitenlandse teams.  

“We zijn zeer verheugd over deze grote belangstelling voor onze wedstrijd”, zegt Gerrie Willems namens CREVENTIC, het Nederlandse bureau dat optreedt als organisator en promotor van de 24H SERIES powered by Hankook in samenwerking met het Dutch National Racing Team. “Het begon allemaal samen met het DNRT, een stichting van autosportliefhebbers, en de directie van Dubai Autodrome. Beide behoren tot onze belangrijkste partners en hebben een cruciale rol gespeeld in het succes van deze race. Opnieuw hebben we een goede mix van toerwagens en GT’s in het veld en volop variatie onder de rijders met tal van amateurs, gentlemen-rijders, semi-professionals en zelfs beroepscoureurs. Zoals gewoonlijk verwachten we van de professionals dat ze de amateurcoureurs respecteren en zich aanpassen aan de filosofie van ons evenement: aanvaardbare kosten, een plezierige atmosfeer met teams en rijders van over de hele wereld en een sportieve strijd op de baan. Dat zijn de belangrijkste kenmerken, niet alleen in Dubai, maar bij alle wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook, waardoor alle teams en rijders samen kunnen genieten van de fascinatie van de autosport.”   

Podium 24 Hours of Dubai 2014
Podium 24 Hours of Dubai 2014
Naar alle waarschijnlijkheid komen de voornaamste kandidaten voor de topposities in het algemeen klassement uit de klasse A6, die met name wordt gevuld door auto’s volgens GT3-reglement. Hier probeert het winnende team van vorig jaar, Stadler Motorsport, het succes van 2014 te herhalen, maar het Zwitserse Porsche-team moet het opnemen tegen sterke concurrentie. Daartoe behoort Abu Dhabi Racing Black Falcon, dat met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 de race in Dubai in 2012 en 2013 won. In totaal staan er dit jaar maar liefst twaalf Mercedes-Benz-raceauto’s met vleugeldeuren aan de start. AMG Customer Sports pool-coureurs Thomas Jäger, Bernd Schneider en Lance David Arnold behoren tot de rijders, evenals Jeroen Bleekemolen, de succesvolste coureur in de historie van de race in Dubai. Andere interessante inschrijvingen zijn de Ferrari 458 van Scuderia Praha met de winnende rijders van de 24H BARCELONA van het afgelopen jaar, het Zwitserse team Fach Auto Tech met een tweetal Porsche 997 GT3 R’s, het Nissan GT Academy Team RJN met de Nissan GT-R GT3 en de V8 Racing Chevrolet Corvette die vorig jaar in Dubai vanaf de pole-position startte. De Porsche 997-klasse is met niet minder dan 18 Porsche Cup-auto’s aan de start eveneens veelbelovend!

24HDubai
24HDubai
In de SP2-klasse komen de silhouet-auto’s MARC Focus V8 en GC Automobile uit, alsmede een Maserati Gran Turismo en een Audi R8. GT4-auto’s domineren de klasse SP3, inclusief vier Ginetta G50’s. De CUP1-klasse voor BMW M235i Cup-auto’s is er in Dubai voor het eerst bij met een totaal aantal van zes auto’s. BMW is ook het populairst in de toerwagenklasse A5 met vijf auto’s. In de A3T-klasse rijden SEAT Leon Supercopa-auto’s plus een Volkswagen en een BMW. In de klasse A2 is er een grote variëteit van toerwagens met de merken Honda, Mini, Peugeot, Renault, SEAT, Toyota en Volkswagen, die elk door één of meerdere teams vertegenwoordigd worden.



f3b0f8c91c061fab4b9ce60564269a492aef8883.jpg
Met in totaal zo’n 70 zeecontainers werden auto’s en materiaal van over de hele wereld naar Dubai getransporteerd. Daarvan werden 50 containers verladen in de haven van Rotterdam. Standaard transport van Rotterdam naar Dubai en terug is inbegrepen in het inschrijfgeld voor de race en wederom zorgde CREVENTIC in samenwerking met Eimskip voor een perfecte afhandeling van de logistiek. De premium-bandenfabrikant Hankook is de exclusieve bandenpartner van het evenement en heeft zo’n 7.000 banden ter plekke in Dubai. De Franse horlogemanufactuur BRM is de officiële tijdwaarnemingspartner en stelt hoogwaardige horloges voor alle klassewinnaars in Dubai ter beschikking. SPAA05 levert LED-displays die aan de auto’s bevestigd worden en de actuele positie van elke auto in de race weergeven. Showtrax en Stand21 zijn ook officiële partners van het evenement en zijn met verkoop- en servicestands in het rennerskwartier van Dubai Autodrome aanwezig. Motors TV zorgt 24 uur lang voor live-verslaggeving tijdens de race en het team van Radio Show Limited, bekend van Radio Le Mans, is ter plaatse voor live-commentaar.  

24H Dubai Camels
24H Dubai Camels
De gebruikelijke activiteiten op woensdag 7 januari (rent-a-car rides, optionele privétests en ritten met passagiers) worden gevolgd door de officiële welcome-party met barbecue in de paddock, die gratis wordt aangeboden aan alle teams om het tienjarig jubileum van de race te vieren. Het programma voor donderdag 8 januari omvat vrije trainingen van 11.30 tot 12.15 en van 13.15 tot 14.45 uur, gevolgd door de kwalificatie van 15.00 tot 17.30 uur en de avondtraining van 18.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag 9 januari is er een warm-up van 10.30 tot 11.00 uur. De race start om 14.00 uur en eindigt op zaterdag 10 januari op hetzelfde tijdstip, waarna de officiële prijsuitreiking volgt (alle genoemde tijden zijn lokale tijd in de Verenigde Arabische Emiraten, Midden-Europese tijd is drie uur eerder). Nadere informatie over de Hankook 24H DUBAI en de andere wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.

Foto's: Creventic



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 6 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Dubai.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons