van der Horst

Rally van Mexico: Ogier en Volkswagen outstanding - 3de plaats voor Neuville

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Vier KP’s over 80 km stonden nog op het menu tijdens de slotdag in Mexico en daarbij de langste KP van het weekend: Guana Juatito over 56 km. Normaliter zou een dergelijke proef op de snee van het mes moeten worden verreden met de zege als inzet, maar het peloton was danig uit elkaar geranseld dat iedereen op veilig speelde en zijn verworven plaats trachtte veilig te stellen.
  • Prospeed Competition
Latvala - VW Polo R WRC
Latvala - VW Polo R WRC
De eerste KP van de slotdag of de 19de proef van de rally ging nog maar eens naar de Franse wereldkampioen Sebastien Ogier die zijn 15de besttijd reed. Hij was de meerdere van ploegmaat Mikkelsen die geen enkele rol van betekenis meer speelde, en de Ford van de Noor Mads Ostberg die op dat moment in 11de stelling toefde en er een zeer frustrerende wedstrijd heeft opzitten.

Ostberg was de enige die tijdens de eerste echte wedstrijddag op zaterdag de regerende kampioen Ogier het vuur aan de schenen kon leggen en uiteindelijk ook even aan de leiding reed alvorens weg te vallen met een gebroken ophanging. Neuville klokte de vierde chrono, terwijl Tanak in de Fiësta R5 de vijfde tijd liet optekenen voor Latvala, Hirvonen en Meeke. Deze laatste twee zijn via Rally 2 terug in competitie gekomen en stonden respectievelijk 8ste en 9de, wat dan weer nog maar eens onderstreept dat bij een dergelijke zware rally er ook via Rally2 nog punten te rapen zijn.

Ostberg - Citroën DS3 WRC
Ostberg - Citroën DS3 WRC
Ostberg liet nog maar eens zijn klasse zien op de langste KP van de rally en klokte de snelste chrono voor het Volkswagen trio Ogier, Latvala en Mikkelsen. Neuville pakte de vijfde chrono voor Meeke, Hirvonen en Evans. Leider in WRC2 en 9de in de tussenstand voor de lange proef, maakte een slechte beurt en verloor maar liefst 24 minuten op de man achter hem, winnaar Ostberg. Zodoende kwam de Noor op amper 4,9 seconden van de 10de plaats en een WK punt. Dit gaf Ostberg vleugels en hij zette ook tijdens de voorlaatste proef de snelste chrono op de tabellen voor Latvala en Ogier. Dat maakt dat hij uiteindelijk de 10 plaats definitief pakte en zodoende verdiend een WK punt.

Neuville - Hyundai i20 WRC
Neuville - Hyundai i20 WRC
Indien iedereen gevrijwaard bleef van pech of uitstapjes waren de plaatsen binnen de top 10 ingenomen en konden we tijdens de laatste KP alleen nog uitkijken naar wie de resterende WK punten zou pakken tijdens de power stage. Wie Ostberg verwachte, was eraan voor de moeite. Het was kannibaal Ogier die naast winst ook nog eens de drie extra punten mee pakte richting Volkswagen voor ploegmaat Latvala en Mikko Hirvonen voor wie het een opsteker is na zijn ongelukkige uitval op vrijdag. Tijdens de laatste KP verloren we nog Meeke, waardoor Ostberg nog kan opschuiven naar de negende plaats.

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Ogier wint dus met groot overmacht voor ploegmaat bij Volkswagen Latvala en onze landgenoot Neuville die, ondanks een achterstand van meer dan vijf minuten, toch nog een onverhoopte derde plaats uit de wacht kon slepen. De top 5 werd afgesloten door Evans en Prokop.

In de tussenstand van het kampioenschap komt Ogier opnieuw aan de leiding met 63 punten of 3 meer dan ploegmaat bij VW Motorsport, Latvala. Ostberg scoorde ondanks een schitterende wedstrijd amper twee punten, maar de Citroën rijder staat nog steeds derde in de tussenstand met een achterstand van 31 punten op leider Ogier. Mikkelsen blijft op de vierde plaats voor Evans.

Foto's: Willy Weyens & WRC.Com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 9 maart 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons