van der Horst

La Pedrera: Néstor Girolami rijdt nieuwe Honda Civic naar de zege in incidentrijke tweede race (UPDATE)

Nestor Girolami - Honda Civic Type R FL5 TCR
Nestor Girolami - Honda Civic Type R FL5 TCR
Gisteren nog in de fout, vandaag goed voor een verdiende overwinning. Néstor Girolami bezorgde de nieuwe Honda Civic Type R FL5 TCR voor eigen publiek een eerste Kumho TCR World Tour-zege. De polesitter leidde de incidentrijke tweede race van start tot finish, medevluchters Ma Qing Hua (Cyan Racing) en Rob Huff (Comtoyou Racing) mochten mee op het podium. Frédéric Vervisch tikte als vijfde (gecorrigeerd, zie UPDATE) aan. Norbert Michelisz is de nieuwe puntenleider als gevolg van een spectaculair treffen met titelrivaal Yann Ehrlacher in de slotronde.
  • 24 Hours of Zolder
Podium Race 2
Podium Race 2
Polesitter Girolami (Squadra Martino Racing Honda) behoudt bij de start de leiding, Vervisch gaat in T1 binnendoor bij frontrowstarter Pedro Cardoso maar een contact met Thed Björk doet onze landgenoot naar P7 terugvallen. In de chicane tikt Ehrlacher de bandenstapel aan met opgave van Frederic Balbi als gevolg. Een eind verder kust Mikel Azcona zijdelings de muur na een tik van Urrutia, een contact dat later tot opgave van de Spanjaard zal leiden. De bandenstapel dient teruggeplaatst, waardoor de safety car uitrukt.

Bij de herneming is leider Girolami bij de pinken; Huff daarentegen lijkt in winterslaapmodus, laat zich verrassen door Cardoso maar herovert dadelijk zijn tweede plaats op de Braziliaan die naderhand ook Ma Qing Hua en Michelisz voorbij moet laten. De TCR South America-rijder komt hierdoor in het vizier van Vervisch wiens minder goed geïnspireerde aanval leidt tot een onderling contact: Cardoso gaat dwars en onze landgenoot verliest twee plaatsen aan het Cyan Racing-duo Urrutia-Ehrlacher.

Ma Qing Hua - Cyan Racing Lynk&Co
Ma Qing Hua - Cyan Racing Lynk&Co
Achter leider Girolami lanceert Ma Qing Hua een geslaagde aanval op Huff's tweede plaats, zij het ook hier niet zonder contact. In de slotfase komen Michelisz en Ehrlacher zowat aansluiten bij het leiderstrio, al lijkt de top 5 vast te liggen. Dat is echter zonder Ehrlacher gerekend die titelrivaal Michelisz in de slotronde in een snelle bocht alsnog voorbij wil. Een zet die faliekant afloopt voor de Elzasser die na contact met de Hongaar zijn Lynk&Co in de muur total loss rijdt. Ehrlacher komt goed weg uit deze zware crash maar wordt pas als 16de geklasseerd waardoor ... Michelisz de nieuwe puntenleider wordt.    

'Bebu' Girolami zal het worst wezen: de Argentijn houdt Ma en Huff af en zegeviert voor eigen publiek, een mooie revanche voor zijn sortie gisteren in race 1 waarin hij het volle potentieel van de nieuwe Honda niet kon tonen. Michelisz tikt na de clash met Ehrlacher nog als vierde aan, Urrutia en Vervisch schuiven na Ehrlachers opgave door naar P5 en P6. Bernardo llaver (Toyota Team Argentina) wordt achtste achter Thed Björk en wint het TCR South America-klassement.

Een heetgebakerde Pedro Cardoso nam voorbij de finish wraak op Vervisch en werd hiervoor later gediskwalificeerd.

Michelisz springt in de stand over Ehrlacher naar de leiding. Comtoyou Racing-vertegenwoordiger Huff sprokkelt dit weekend met twee derde plaatsen veel punten en pikt  Azcona's derde plaats in. Girolami van zijn kant wipt over Björk naar P5, Frédéric Vervisch blijft zevende. Volgende afspraak op 3-5 november in Sydney.

UPDATE 1: Een incidentrijke race brengt niet zelden bestraffingen met zich mee. Frédéric Vervisch en Urrutia werden alvast met straftijd bedacht. Onze landgenoot eindigde als zesde voor Thed Björk maar kreeg eerst zeven, later acht seconden straftijd voor het contact met Björk in de openingsronde. Een vergissing van de wedstrijdleiding waarop men bij Comtoyou niet wou terugkomen. De Uruguyaan van zijn kant kijkt tegen een penalty van 30 seconden aan voor zijn contact met Azcona. Krijgt Vervisch (slechts) zeven seconden straftijd dan verliest hij geen plaats aan Björk (die 7.299" achter de West-Vlaming finishte) maar wint hij er daarentegen één door Urrutia's bestraffing, de Zuid-Amerikaan was als vijfde gefinisht maar zakt naar P12. 
UPDATE 2: Het blijft bij zeven seconden straftijd zodat Vervisch finaal als vijfde wordt geklasseerd.

Uitslag Race 2 - Finaal 
Kampioenschap: (aangepast)
1.Michelisz 270p; 2.Ehrlacher 266p; 3.Huff 247p; 4.Azcona 243p; 5.Girolami 220p; 6.Björk 202p; 7.Vervisch 197p...

Foto's: TCR South America/Maximiliano Sanabria
 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR World Tour op zondag 27 augustus 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons