van der Horst

Abu Dhabi: Red Bull’s naar laatste startlijn verwezen (Update)

Red Bull RB10
Red Bull RB10
Na de technische controle volgend op de kwalificatie voor de GP van Abu Dhabi werden de beide Red Bull’s door de technische commissarissen gediskwalificeerd en naar de laatste startrij verwezen. De voorvleugel van de RB10 vertoonde een te grote flexibiliteit en boog dus verder door dan toegelaten. Vettel zal zijn laatste GP voor Red Bull dus aanvangen achteraan de grid.
Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo kwalificeerden zich als vijfde en zesde voor de laatste Grote Prijs van het jaar, maar de Red Bull-rijders zullen morgen niet vanop de derde startrij vertrekken. De technische commissarissen diskwalificeerden de bolides van beide rijders nadat de voorvleugel teveel bleek door te buigen. Bij Red Bull had men weinig commentaar en beperkte men zich tot een korte boodschap waarin men preciseerde dat andere merken de regels op dezelfde manier geïnterpreteerd hebben maar niet aan een test werden onderworpen. 

Update

Gezien de voorvleugels vervangen werden door reglementaire exemplaren en het team ook set-up wijzigingen doorvoerde in Parc Fermé, moeten de beide Red Bull bolides starten uit de pitlane. Daarenboven zouden volgens BBC-correspondent Andrew Benson de controleurs van de FIA een kleine veer gevonden hebben in de voorvelugel welke, gehuld in rubber en geschilderd,  verborgen moest zijn. De veer zou aangebracht zijn om met opzet slechts vanaf een bepaalde kracht te beginnen bewegen, waardoor het een aerodynamisch voordeel opleverde. Dit zou de echte reden zijn waarom de bolides uitgesloten werden gezien de inbreuk veel erger werd geacht dan pakweg een voorvleugel die per ongeluk te hard doorbuigt...

Foto: Racing International Photography



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons