van der Horst

Abu Dhabi bandentest: Nyck de Vries snelste op eerste dag

Daniel Ricciardo - McLaren
Daniel Ricciardo - McLaren
Dinsdag en woensdag testen de formule 1 teams op het Yas Marina circuit de nieuwe 18-inch banden die volgend jaar in voegen. Ieder team stemde er mee toe om één wagen te voorzien voor het testen van de nieuwe rubbers met één van de vaste rijders, terwijl een tweede bolide ter beschikking werd gesteld voor een rookie. Op de eerste testdag bleken de wagens in de huidige configuratie sneller te zijn en de besttijd ging dan ook naar Nyck de Vries in een Mercedes. De besttijd bij de wagens op de nieuwe banden ging naar de McLaren van Daniel Ricciardo, die de achtste chrono algemeen neerzette.
Nyck de Vries zette zijn besttijd neer in de namiddag in 1:23.194 en was daarmee niet minder dan 1.3 seconde sneller dan Liam Lawson in de AlphaTauri (1:24.517). Kersvers formule 2 kampioen Oscar Piastri (Alpine) klokte de derde tijd op slechts 0.006 seconde van de tijd van Lawson.

In de morgen lagen de tijden heel wat hoger en het was toen de verrassende IndyCar piloot Pato O’Ward (McLaren) die de snelste chrono neerzette. In de namiddag reed de beloftevolle Mexicaan de vierde tijd (1:24.607). Guanyu Zhou mocht als rookie plaatsnemen in een Alfa Romeo in de huidige configuratie en klokte de vijfde tijd. Jüri Vips (Red Bull) en Nick Yelloly (Aston Martin) maakten de top zeven van de eerste dag vol.

Lance Stroll - Aston Martin
Lance Stroll - Aston Martin
Met een achtste tijd was Ricciardo de snelste op de nieuwe banden, hij bleef Lance Stroll (Aston Martin) voor die in de morgen met de negende chrono primus was bij de wagens met 18-inch banden. Robert Shwartzman (Ferrari) maakte de top tien vol, de Rus deelde op de eerste dag de wagen met Antonio Fuoco die de dag afsloot met de dertiende chrono net achter Valtteri Bottas die voor het eerst plaats nam in de Alfa Romeo. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Logan Sargeant (Williams) maakten de top vijftien vol. Esteban Ocon (Alpine), Max Verstappen (Red Bull), George Russell (Williams) en Mick Schumacher (Haas) waren de overige rijders die de piste namen op dinsdag.

Aangezien elk team maar één dag een wagen voor een rookie mogen inzetten betekent dat enkel Haas, dat dinsdag maar één wagen de baan opstuurde, op woensdag nog een tweede bolide mag inzetten.

Foto's: Pirelli F1 Media
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op dinsdag 14 december 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons