van der Horst

Abu Dhabi: F1 maakt zich op voor laatste manche van het seizoen

Start GP van Abu Dhabi 2016
Start GP van Abu Dhabi 2016
Dit weekend vindt de laatste Grote Prijs Formule 1 van het seizoen plaats, en deze manche gaat door op het circuit van Yas Marina te Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de negende maal dat de race aldaar plaats zal vinden, en tevens de zevende keer dat het dient als de locatie voor de seizoensfinale. Lewis Hamilton (Mercedes) en Sebastian Vettel (Ferrari) delen ginds het record qua aantal zeges met ieder drie. Kan Vettel verder gaan op zijn elan na zijn zege in Brazilië? Maakt wereldkampioen Hamilton zijn fout goed en pakt hij zijn tiende overwinning van het jaar? Kan Red Bull met Max Verstappen of Daniel Ricciardo nog een laatste keer in 2017 zegevieren? Of zorgt er iemand voor een verrassing?
Felipe Massa - Williams
Felipe Massa - Williams
Het zou uiteraard een sprookje zijn moest die surprise komen van Felipe Massa. De 11-voudige GP-winnaar stond niet meer op het hoogste schavotje sinds de Grote Prijs van Brazilië in 2008, de race waar de Braziliaan bijna wereldkampioen werd. Abu Dhabi zal zijn laatste race in de koningsklasse van de autosport worden. Maar de kans dat de Williams-rijder mee zal dingen voor de zege is erg klein. “Het zal een heel emotioneel weekend worden omdat het mijn laatste race is met Williams, alsook mijn laatste race in de F1 zal zijn”, aldus de 36-jarige Massa in een persbericht afkomstig van de Britse renstal. “Ik kijk er naar uit en zal van elk moment genieten. Tevens hoop ik om mijn F1-carrière op een mooie manier af te sluiten.”

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Het zal ook de laatste keer zijn dat we F1-wagens zullen zien zonder de Halo-hoofdbescherming. Volgend seizoen blijft het technische reglement van de F1 relatief stabiel, maar de teams moeten hun wagens wel aanpassen aan de Halo, en de nodige veiligheidstests van de FIA ondergaan om gehomologeerd te kunnen worden. Technisch directeur bij Williams, Paddy Lowe, liet eerder deze week weten dat het nieuwe systeem van hoofdbescherming moeilijk te integreren is. “Het is een groot project om zoiets aan de wagen toe te voegen”, aldus Lowe aan Motorsport.com. “We werken er nog steeds aan, en de integratie blijkt behoorlijk moeilijk. We moeten rekening houden met zware lasten, dus ik denk dat de impact meer structureel is dan aerodynamisch.”

Sebastian Vettel (Ferrari)
Sebastian Vettel (Ferrari)
De titelstrijd mag dan wel gestreden zijn, maar er zijn nog posities waarvoor men nog volop in competitie ligt met elkaar. De titel van vice-wereldkampioen staat nog op het spel, ook al heeft Sebastian Vettel er een sterke greep op, met 22 tellen meer dan Mercedes-rijder Valtteri Bottas. Met nog 25 punten maximaal te verdienen moet de Fin met zijn Zilverpijl als eerste over de meet zien te komen en hopen dat de Duitser niet beter dan een negende plaats eindigt. Ook de vierde stek staat nog niet vast. Kimi Räikkönen heeft zeven eenheden minder dan Daniel Ricciardo. Tevens de strijd in de middenmoot, met als einddoel de zesde plaats in het constructeurskampioenschap, is nog volop in gang. Toro Rosso telt 53 punten, eerste achtervolger Renault heeft er 49. Twee meer dan de Amerikaanse renstal Haas.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne kijkt uit naar de laatste race van het seizoen. Het circuit van Yas Marina kent onze landgenoot als zijn broekzak. In het verleden testte hij er reeds, en won er tweemaal in de GP2-klasse. “Het is goed om het seizoen te eindigen op een circuit dat ik ken, na die enkele nieuwe omlopen tijdens de laatste paar manches”, liet Vandoorne optekenen in een voorbeschouwing van McLaren. Ook zal het de eerste keer zijn dat Stoffel een race zal rijden bij zonsondergang “Het racen van dag naar de nacht is iets dat ik nog niet heb mogen meemaken in Abu Dhabi omwille van de timing van de GP2-races. Maar rijden wanneer de zon ondergaat is wel gaaf.” De Rumbekenaar staat zestiende in de stand met dertien punten, slechts twee minder dan teamgenoot Fernando Alonso. Over de Spanjaard wippen in de ranking kan zeker nog.

Pitstop Ferrari
Pitstop Ferrari
Eerder liet Pirelli Motorsport de bandenallocatie van de rijders weten. Aanstaand weekend kiest Stoffel voor tien sets van de paars-gemarkeerde ultra-softs voor de race in Abu Dhabi. Ook zijn teamcollega Alonso opteerde voor dezelfde keuze als onze compatriot. Daarnaast hebben beide rijders elk één set van de softband en twee setjes van het super-soft schoeisel uit de P-Zero collectie. De exacte allocatie van alle rijders publiceerden we eerder. Om de F1 dit weekend te volgen vanuit het comfort van uw eigen zetel kan u zaterdag alsook zondag afstemmen op de rechtstreekse uitzendingen op Play Sports van Telenet. De programmatie op zaterdag start om 13u45 en de wedstrijduitzending op zondag vangt aan om 13u30. Ook op de Franstalige zender La Deux kan u de wedstrijd live volgen.

Foto's: Racing International Photography

 




  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons