van der Horst

Abu Dhabi: Verstappen wint, Leclerc finisht tweede in race en kampioenschap

Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen (Red Bull) heeft ook de laatste race van het jaar gewonnen. De wereldkampioen reed onbedreigd naar de zege en eindigde negen seconden voor Charles Leclerc (Ferrari) die daardoor ook de tweede plek in het kampioenschap behaalde. Sergio Perez (Red Bull) kwam 1,3 seconde tekort om die tweede positie te behalen en ging dus met brons naar huis.
De kampioen mocht al bekend zijn, er was toch nog veel om voor te racen tijdens deze 22ste en laatste race van 2022. Sergio Perez en Charles Leclerc streden nog om de tweede plek in het kampioenschap, terwijl ook in het constructeurskampioenschap nog veel kon gebeuren.

Start 2022 F1 GP van Abu Dhabi
Start 2022 F1 GP van Abu Dhabi
Iedereen raakte goed weg en Verstappen kon de leiding nog net behouden en teamgenoot Perez achter zich houden. Lewis Hamilton (Mercedes) slaagde erin om Carlos Sainz (Ferrari) voorbij te gaan en de vierde positie in te nemen, achter Charles Leclerc (Ferrari). Ook Lando Norris (McLaren) won een positie naar P6 ten nadele van George Russell (Mercedes). De rest van de top tien bleef identiek als de respectievelijke startposities. Na een eerdere inhaalpoging slaagde Sainz er in de achtste ronde in om Hamilton in te halen en zijn vierde startplek terug in te palmen. Russell kreeg ondertussne te horen dat hij mocht vechten met zijn teamgenoot en hij liet er geen gras over groeien. Amper één ronde later wisselden de posities van beide Mercedes-rijders.

Op het einde van ronde vijftien kwam Perez als eerste van de top tien binnen. Ook Russell en Norris volgden zijn voorbeeld. Russell hinderde Norris wel toen de Mercedes-rijder zijn pitbox verliet en daarvoor kreeg hij later vijf seconden tijdstraf. Het duurde tot het einde van ronde twintig alvorens ook leider Verstappen zijn pitcrew opzocht. Op dat ogenblik had Leclerc nog geen pitstop gemaakt, waardoor de Monegask de leiding overnam. Dat duurde echter maar één ronde en daarna kregen we terug dezelfde volgorde als voorheen te zien op de baan, met Verstappen op één, gevolgd door Perez en beide Ferrari's. Sainz zat wel vlak achter Leclerc, maar de Spanjaard viel z'n teamgenoot niet aan.

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Ferrari leek op de harde banden veel competitiever en het gat met Red Bull bleef daardoor zeer beperkt. Toen Perez zijn tweede pitstop maakte, overwogen Verstappen en beide Ferrari-rijders een switch naar een strategie met slechts één stop. Perez moest in dat geval achttien seconden goedmaken en vier rijders inhalen om terug op zijn tweede positie te raken. Uiteindelijk kwamen Sainz en Russell tegelijk de pits binnen op het einde van ronde 39 waardoor Perez alvast opschoof naar P4. Russell viel, met zijn vijf seconden straftijd, terug naar P9. In de 45ste ronde kon Perez voorbij Hamilton gaan, maar de Brit haalde Perez opnieuw in op het volgende rechte stuk waardoor ze op een derde en vierde positie bleven rijden. Een ronde later slaagde Mexicaan er wel in om Hamilton definitief achter zich te houden. Tien ronden voor het einde van de race zat Perez nog acht seconden achter Leclerc. 

Vier ronden voor het einde kreeg de bolide van Hamilton af te rekenen met hydraulische problemen waardoor hij niet goed meer kon schakelen.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Het gat tiussen Leclerc en Perez verkleinde ondertussen stelselmatig, maar uiteindelijk kwam de Red Bull-rijder 1,3 seconde tekort om de tweede plek van Leclerc af te nemen. Verstappen won de race, Leclerc werd tweede en dus ook tweede in het wereldkampioenschap. Perez sloot aan op P3 terwijl Sainz vierde werd. Russell kwam als vijfde over de lijn, gevolgd door Norris en Esteban Ocon (Alpine). Aston Martin raakte met beide rijders in de punten waardoor ze ex aequo kwamen te staan met Alfa Romeo, maar aangezien de beste prestatie van Alfa Romeo beter was (P5) dan die van Aston Martin, wisselden de posities in het constructeurskampioenschap niet. Sebastian Vettel gaf wel alles met een één stop-strategie en deed het goed door nog in de punten te eindigen en zo zijn carrière in schoonheid af te sluiten.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:27:45.914
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+8.771s
3.Sergio PérezRed Bull Racing+10.093s
4.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+24.892s
5.George RussellMercedes-AMG F1 Team+35.888s
6.Lando NorrisMcLaren F1 Team+56.234s
7.Esteban OconAlpine F1 Team+57.240s
8.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+76.931s
9.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+83.268s
10.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+83.898s
11.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+89.371s
12.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
13.Alexander AlbonWilliams Racing+1 ronde
14.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+1 ronde
15.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
16.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 ronde
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
18.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 TeamDNF
19.Nicholas LatifiWilliams RacingDNF
20.Fernando AlonsoAlpine F1 TeamDNF

Foto's: Georges de Coster



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons