van der Horst

Abu Dhabi: Zege voor Kevin Hansen na penalty voor Niclas Grönholm

Nitiss zorgt voor spektakel in halve finales
Nitiss zorgt voor spektakel in halve finales
De openingswedstrijd van het WK Rallycross 2019, voor de eerste maal op Yas Marina Circuit van Abu Dhabi, is na een spannend duel gewonnen door Peugeot rijder Kevin Hansen niettegenstaande het feit dat de Hyundai van Niclas Grönholm als eerste over de meet bolde. De stewards bedachten de Fin met een straftijd van drie seconden na een contact. De Renault Mégane RS van kamikaze Liam Doran bolde met zijn EKS Audi S1 als derde over de meet nadat Timo Scheider met de Seat Ibiza van ALL-INKL.COM Muennich Motorsport zijn derde plaats moest inleveren door technische averij.
Start van seizoen 2019 Supercars
Start van seizoen 2019 Supercars
Het was vooral uitkijken hoe het WK Rallycross de exit van Peugeot, Volkswagen, Audi en de daaraan gekoppelde Loeb, Solberg, Kristoffersson en Ekström zou verteren. Bakkerud en de broertjes Hansen bleven echter wel en ons besluit is dat het vertrek van enkele vedetten het spektakel amper heeft beïnvloed. Bovendien bleven twee top Peugeot's en ook de twee EKS audi's op post. En wat we ook verwachtten is uitgekomen, het spektakel is niet verdwenen en de outsiders van gisteren zijn de potentiële winnaars van vandaag.

Familie Hansen baas tijdens de kwalificaties
Aanrijding tussen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud
Aanrijding tussen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud
Timmy Hansen pakte op vrijdag de eerste twee heats voor zijn rekening met de Peugeot 208 met telkens Bakkerud, broer Kevin Hansen en Grönholm in de buurt. Maar in de derde heat op zaterdag kwam het tot een zware aanrijding tussen Bakkerud en Hansen. Hansen kwam uit de joker en moest dus voorrang geven aan Bakkerud die oprukte naar de leiding. Maar Bakkerud had zoveel snelheid dat een aanrijding onvermijdbaar was. Zelfs zonder een aanrijding had de Noor zijn Audi nooit gestopt gekregen voor de volgende bocht. Gevaarlijk dus en ondanks het feit dat hij normaliter voorrang moet krijgen, werd hij uitgesloten. Bakkerud zijn ophanging was volledig afgerukt terwijl Hansen zijn weg kon verder zetten en nog een zevende chrono op de tabellen zette. Maar zijn Peugeot was fel beschadigd en de rolkooi geplooid. Hierdoor moest de Peugeot op de trailer en mocht de gedoodverfde favoriet inpakken. De Audi S1 van Bakkerud kon wel op tijd hersteld worden, maar het was een plijster op een houten been en de Noor kon de vierde heat niet volledig afwerken. De laatste twee heats op zaterdag waren telkens voor Kevin Hansen waardoor Peugeot meester was tijdens de kwalificaties.

Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Tijdens de eerste halve finale stonden Kevin Hansen en Timo Scheider op de eerste startrij en zo kwamen ze ook door de eerste bocht. Achter hen vloog de Hyundai van Nitiss over de Renault van Marklund, te wijten aan een waanzinnig hoge curb die ook eerder aan de basis lag dat de MINI van Oliver Bennett op zijn dak ging liggen. Doran kon opschuiven naar de derde positie na een schitterend duel met de Rus Timerzyanov en het trio Hansen, Scheider & Doran kon door naar de finale. Tijdens de tweede halve finale werd de startorde gerespecteerd en konden Grönholm, Baumanis en Szabo door naar de finale.

Finale: Hansen wint, maar Grönholm de snelste man
Start finale Abu Dhabi 2019
Start finale Abu Dhabi 2019
Vertrokken vanop de eerste startrij reden Hansen en Grönholm weg van de concurrentie terwijl Scheider zich nestelde op de derde stek. Even ervoor had de Duitser een kleine aanrijding met Doran en dat brak hem zuur op. Hij zakte terug en werd uiteindelijk zesde en laatste. Doran nam dankbaar de derde positie over en vooraan was het vechten om de leiding. Hansen kon het verschil niet maken en de Hyundai was duidelijk de snelste wagen op de piste. Een tik was te verwachten, maar bracht de Peugeot uit evenwicht waardoor de Hyundai op kop kwam. Zo gingen ze ook over de meet en stond Grönholm op de hoogste podiumtrede. Maar nadien werd de Fin bedacht met een penalty van drie seconden zodat hij naar de tweede plaats werd verwezen.

Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
Onze landgenoot Guillaume De Ridder kende niet bepaald een geslaagde maidentrip in het WK voor Supercars. Een lekke radiator en een misverstand met de spotter tijdens de eerste dag hielden de Renault-rijder uit de halve finales. De tweede wedstrijddag verging het De Ridder beter met tweemaal een elfde chrono. Helaas resulteerde de cumul in een zestiende plaats terwijl de twaalf beste richting de halve finales gaan.

Volgend afspraak is in Barcelona tijdens het laatste weekend van april. Daar krijg het WK het gezelschap van de RX2 en de Super1600.

Foto's: Johnny Loix
   
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 7 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Abu Dhabi.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons