van der Horst

Acropolis: Neuville profiteert van nachtmerrie bij M-Sport

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Na de ochtendlus op zaterdag is Thierry Neuville de leider van de Acropolis Rally, de tiende manche van het WRC. De Belg profiteerde van problemen bij M-Sport die in een knip hun droom zag uiteenspatten met een opgave van Sébastien Loeb en een lekke band voor Pierre-Louis Loubet.
Het begon nochtans goed voor Sébastien Loeb (Ford) die zijn voorsprong op de openingsproef zowat wist te vertienvoudigen tot bijna 20 seconden op Thierry Neuville (Hyundai), die van vier naar twee oprukte met een goede chrono. Esapekka Lappi (Toyota) en Pierre-Louis Loubet (Ford) verloren meteen een pak tijd op de 33 km van Pyrgos. Maar Ford had nog altijd twee podiumplaatsen in handen. Maar toen begon de malaise.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Kort na de finish moest Loeb de Puma op kant zetten met alternatorproblemen. Tot overmaat van ramp reed Loubet op de volgende proef lek. De Corsicaan verloor ruim een minuut. Net op dat moment zette Neuville zich schrap en klokte twee snelste tijden, telkens met de nodige overmacht. Lappi kon niet volgen, terwijl Ott Tänak (Hyundai) kampte met mechanische problemen. Gisteravond had Neuville nog een kwartminuut achterstand op de koplopers, zaterdagmiddag heeft hij plots een bonus van ruim een halve minuut op Esapekka Lappi en Ott Tänak die gescheiden worden door anderhalve seconde.

Dani Sordo (Hyundai) blinkt weer uit in regelmaat en is op kousevoeten vierde op driekwartminuut. De enige die nog binnen de minuut zit van Neuville is Elfyn Evans (Toyota), als vijfde. Toyota Gazoo Racing heeft het duidelijk moeilijk op het Griekse gravel. Achter de Welshman volgen drie Puma's, met Gus Greensmith (Ford) die een goede ochtendlus reed, de onfortuinlijke Loubet en Craig Breen (Ford) die is opgerukt naar plaats acht, na zijn lekke band gisteren. Takamoto Katsuta (Toyota) is negende, voor Emil Linholm, leider in WRC2.

Kalle Rovanperä (Toyota) viel helemaal weg vooraan. De Fin ging in zijn jacht naar een betere positie in de fout. Hij raakte een boom en beschadigde het linkerachterwiel. Hij staat inmiddels op een kwartier van de kop en heeft enkel de Power Stage als doel. Ott Tänak kan mogelijk na deze rally opnieuw wat druk zetten op de Fin die nu al zijn tweede kans op de titel in rook ziet opgaan.

Deze middag moet dezelfde lus van drie proeven nog eens afgewerkt worden. Morgen volgt een korte slotdag met de afsluitende Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 10 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons