van der Horst

Acropolis Rally: Latvala (VW) zegeviert - Neuville pakt tweede WRC-podium - UPDATE: Citroen dient klacht in tegen VW

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala heeft zich van zijn eerste zege verzekerd sinds hij in loondienst van Volkswagen rijdt. De Fin domineerde vanaf zaterdag de Rally van Griekenland die spanning mankeerde sinds WK-leider Sébastien Ogier op dag één zijn zegekansen mocht opbergen. Dani Sordo klopte in zijn Citroën af als tweede en Thierry Neuville plaatste met zijn derde plaats drie verschillende merken op het podium. Ogier sloot uiteindelijk als tiende af, pakt zo nog één punt, en scoorde ook de volle pot in de power stage waardoor de Fransman toch nog huiswaarts keert met vier punten.
  • Skylimit Events
Een overgelukkige Latvala slaagde er dus in om zijn voorsprong te behouden en zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Latvala schuift op naar de tweede plaats in het kampioenschap en heeft nu zes punten voorsprong op Loeb. Sordo slaagde er niet in zijn achterstand te verkleinen, maar behaalt toch een tweede plaats voor onze landgenoot Neuville die slechts 24 seconden op de Spanjaard moet toegeven. Neuville verkoos om zijn derde plek veilig te stellen dan er alles op te wagen om Sordo nog de tweede plaats te ontfutselen.

Na een moeilijk begin pakte Mikkelsen alsnog de vierde plaats en haalde nog een extra punt binnen door derde te worden in de Power Stage. Nasser Al-Attiyah kan tevreden terugblikken op zijn vijfde plaats waarmee hij het één stek beter deed dan Mads Østberg die veel tijd verloor in het begin van de rally wanneer hij een steen raakte en daarbij zijn wiel beschadigde. Miko Hirvonen, die ook al achterop raakte tijdens de eerste dag van de rally, behaalde nipt de zevende plaats met slechts een halve seconde voor op Martin Prokop. Naast een negende plaats pakte de Rus Evgeny Novikov nog de twee punten voor zijn tweede plaats in de Power Stage achter Ogier. De Fransman pakte met zijn tiende plaats algemeen ook het laatste te verdienen puntje.

De overwinning in WRC2 was voor Robert Kubica die oppermachtig was in zijn categorie. De Pool behaalde alzo zijn eerste zege in het wereldkampioenschap en ging ruim Yuriy Protasov en Abdulaziz Al-Kuwari vooraf.

UPDATE: Opschudding na de aankomst van de Acropolis rally, Citroën Racing diende klacht in tegen beide VW teams, Volkswagen Motorsport (Ogier en Latvala en Volkswagen Motorsport 2 (Mikkelsen)) wegens het niet naleven van een nog niet nader gepreciseerd punt uit het reglement. De uitslag is dus voorlopig tot na onderzoek van de klacht.
Bovendien zou er fout gebeurd zijn bij het chronometreren van de tijd van Prokop tijdens de voorlaatste lus. De Tsjech krijgt de zevende plaats toegekend waardoor Hirvonen een plaats verliest en achtste wordt.


Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Rally Championship op zondag 2 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Acropolis Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons