van der Horst

Acropolis Rally: Wie klopt Ogier en Volkswagen?

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier
In tegenstelling tot wat we gewend zijn in het WRC is de Acropolis Rally met een dag ingekort en wordt de kwalificatie op vrijdag verreden. Deze kwalificatie wordt misschien wel de moeilijkste van het seizoen, de proeven liggen bezaaid met stenen en het is momenteel droog in Griekenland. Wie op vrijdag het snelst over de kwalificatieproef rijdt, mag uiteraard zijn startpositie kiezen. Kiest de piloot of het team om als eerste over de proeven te vlammen, dan is hij de stofzuiger en veger van dienst en is de kans op lekke banden groter. Maar indien er geen wind staat, blijft het stof hangen en hebben ook de achteropkomende wagens een handicap. Daar bovenop komt nog dat tijdens de openingsdag op vrijdag de eerste proef meteen de langste is over 47 km en er tevens een nachtproef over 26 km op het menu staat. Een reden temeer om nieuwsgierig uit te kijken welke strategie de piloten en teams uit hun mouw zullen schudden na de kwalificatie. Michelin heeft in ieder geval 1200 banden in voorraad met twee soorten voor het zware onverhard. Een harde compound voor warme en droge weersomstandigheden en een zachte indien het zou gaan regenen.
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Wat de strijd voor de stand in het wereldkampioenschap betreft is het duidelijk dat Sébastien Ogier en Volkswagen momenteel de wet dicteren. De actuele tweede in de tussenstand, zijn landgenoot en negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb, kunnen we links laten liggen omdat deze geen volledig kampioenschap rijdt en ook niet aantreedt in Griekenland.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Voor de spankracht inzake het kampioenschap is dit uiteraard een spijtige zaak, want ondanks het feit dat Ogier en zijn VW Polo R WRC fantastisch onderweg zijn, had Loeb wel voor zware oppositie kunnen zorgen met twee overwinningen en een tweede plaats tijdens drie van de reeds vijf verreden wedstrijden. Op dus naar de derde in de tussenstand, de Fin Mikko Hirvonen die met zijn Citroën DS3 reeds volgt op 65 punten van leider Ogier. Latvala, ploegmaat van Ogier bij Volkswagen staat vierde op 8 punten van zijn landgenoot Hirvonen en kan dus een aanval plaatsen op de derde of misschien wel de tweede plaats van Loeb.

Thierry Neuville - Frod fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Frod fiësta RS WRC
Iets verder op een voorlopige vijfde en zesde plaats staan met Østberg en Neuville de eerste Ford-rijders. Over wie als leider Griekenland zal verlaten bestaat geen discussie. Met een voorsprong van 65 punten op Hirvonen en wetende dat er maximum 28 punten per rally te verdienen zijn, mag Ogier in theorie tweemaal thuisblijven en dan nog zou hij drie rally’s verder nog als leider kunnen starten. Dus Ogier kan in een zetel een afwachtende rally rijden. Maar dat staat uiteraard niet in het woordenboek van de supersnelle Fransman.

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 30 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Acropolis Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons