van der Horst

ADAC Eifel Rallye Festival 2022 - Daun zal uit zijn voegen barsten

ADAC Eifel Rally Festival
ADAC Eifel Rally Festival
Nog één week geduld. Traditioneel valt 21 juli samen met het Eifel Historic Rally Festival. Na twee uitgestelde edities staat het Duitse plaatsje Daun opnieuw borg voor een karrevracht aan rally nostalgie
Het belooft andermaal bijzonder druk te worden in Daun en omstreken. Maar liefst 150 deelnemers en ook nog eens zo’n 20 “Vorauswagen” staan te trappelen van ongeduld om de fans te vermaken. 

"Het is duidelijk dat deelnemers en fans net zo ongeduldig op het Festival wachten als wij", aldus een fiere organisator. "Omwille van de grote vraag hebben we de inschrijvingen zelfs vroegtijdig moeten afsluiten. Ook aanvragen voor tickets en programma’s liggen nu al ver boven alles wat we ooit eerder hebben gehad."

Nog even verduidelijken, het ADAC Eifel Festival is geen pure snelheidsrally, maar wel “een demo” op afgesloten parcours. Er wordt niet gereden voor een klassement, maar puur voor de fun en het spektakel. Wil je liever niet over het onverhard, dan rij je gewoon door naar de volgende proef. Heb je onderweg een probleem, dan passeer je via het servicepark en sluit je wat verder opnieuw aan. 

ADAC Eifel Rally Festival
ADAC Eifel Rally Festival
Maar het gaat bovendien niet alleen om de kwantiteit van het startveld, want ook de kwaliteit van het spektakel mag er best wezen. "We bieden de fans een dwarsdoorsnede van vijftig jaar WK Rally", pronkt Reinhard Klein, de drijvende kracht achter SlowlySideways. "Er is nog nooit eerder zo'n uitgebreide visuele presentatie van de WRC-geschiedenis geweest. Het deelnemersveld varieert van een Triumph 2500 Pi, een DAF 66, het prototype Opel Kadett 400, een Trabant RS800, vrijwel alle generaties Audi Quattro’s en vooral een flink aantal Groep B-wagens en - uit de recentere periode - een 10-tal originele WRC-wagens.”

Trakteer jezelf op een co-drive met Thierry Neuville of Stig Blomqvist

Co-drive met Thierry Neuville
Co-drive met Thierry Neuville
Bijkomende attractie tijdens de shake down is een co-drive met Thierry Neuville of Stig Blomqvist. Hoe? Gewoon te koop! Breng het hoogste bod uit op een online veiling via e-bay en “theworldcanbeyours”. Momenteel staat de teller op € 510 voor Thierry Neuville en € 635 voor Stig Blomqvist. De opbrengst gaat naar een lokaal goed doel 'Nestwärme' die zich inzetten voor gezinnen met ernstig zieke en gehandicapte kinderen. Bieden kan nog tot 15 juli via de homepage van het festival (www.eifel-rallye-festival.de) en op alle social media kanalen.

VIP-rijders van alle slag 

Safari Nissan 240RS
Safari Nissan 240RS
Traditioneel pakt het Eifel Rallye Festival uit met een aantal genodigde VIP-rijders die hun kunnen mogen tonen aan het stuur van één van de bolides van destijds. Audi Tradition stelt wagens ter beschikking van Stig Blomqvist met de allereerste Sport Quattro E2  uit de Olympus Rally 1985, ook Harald Demuth krijgt verschillende Audi’s onder de bips geschoven. Harri Toivonen bestuurt een heuse Lancia Delta S4. Kalle Grundel een VW Golf GpA en Peugeot 309 Gti, Mike Kirkland vindt z’n Safari Nissan 240RS van destijds terug en Fabrizia Pons kruipt achter het stuur van een Opel Kadett. Mathias Kahle vindt een Oostblok Stratos, de Skoda 130RS terug. Jochi Kleint wisselt af tussen een originele Ford Capri en z’n Opel Ascona B in Gp2 uitvoering van het Europese Kampioenschap van 1979. 

De Belgen met voorop Thierry Neuville & Marc Duez

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Onze nationale rally trots Thierry Neuville en voormalig Musketier Marc Duez zijn al een paar jaren graag geziene gasten in de Eifel. Thierry Neuville kiest voor een neutraal witte Peugeot 306 Maxi, terwijl Marc Duez een heuse Ford RS200 in bruikleen krijgt. 


Marc Hermans - Trabant 800RS
Marc Hermans - Trabant 800RS
Noteren we ook de Renault 5 Alpine van Jean Fiddelaers, de Celica’s TA22 van Jurgen De Bruyne en Serge Daels, de Mercedes 190E 2.3 16v van vader & zoon Aerts (Ijsboerke) en James Gruwez (Darniche), Roel Henckens met een Opel Ascona B (Miki Biasion-look) en Freddy Gevers met een Alfa Romeo GTV6 2.5. Ook vader & zoon Hermans (Marc’s Rallyshop) zijn vertrouwde Eifel-gangers met hun Oostblok Trabant 800RS, terwijl de famile Breittmayer verrast met een heuse en originele R5 Turbo (ex-JL Therier) en een Lancia 037 (Ex-Martini Marku Alen).

ADAC Eifel Rallye Festival –Timing 

Donderdag, 21.07.2022
15:00 - 19:00 : Shakedown in Bodenbach

Vrijdag, 22.07.2022
Vanaf 08:00 uur: Technische keuring van de voertuigen, Rally Mile in Daun
11:00 - 12:00: Handtekeningensessies in het Rally Center Daun
vanaf 14:30 uur: KP1 - Peugeot Super Stage Steineberg (deels onverhard)
vanaf 19.30 uur: KP2 - Rondkoers Demerath (Spectator Stage)

Zaterdag, 23.07.2022
08:30 - 17:00 h : 2x 3 Asfaltproeven in de Vulkaaneifel (Risselberg, Hockelberg & Lehwald)
Doorlopend: Rally Expo & Service Park “Rally Mile” in centrum van Daun

Foto's: ADAC Eifel Rally Festival & Hermans press



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in Rally Internationaal op donderdag 14 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Eifel Rallye Festival.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons