van der Horst

ADAC Eifel Rallye Festival 2024: Verscheidenheid troef en nieuwe namen

ADAC Eifel Rallye Festival
ADAC Eifel Rallye Festival
Na twee maanden stilte lichten de organisatoren van het Eifel Rallye Festival opnieuw enkele tipjes van de sluiter. Orkestmeester Reinhard Klein herhaalde de belofte van een zeer gevarieerd deelnemersveld, drie nieuwe namen van VIP-rijders werden bekendgemaakt en uiteraard werd de voorverkoop nogmaals in de aandacht gebracht.
  • Hamofa Performance
"Verscheidenheid van A tot Z. Het startveld zal zeer kleurrijk en divers zijn," becommentarieerde Reinhard Klein van Slowly Sideways nogmaals de beloofde   deelnemerslijst voor de 12e editie van het Eifel Rallye Festival. "Er zal iets meer dan een handvol voertuigtypes tweemaal vertegenwoordigd zijn. Van A voor Alfa Romeo of Alpine tot Citroën, DAF, Hyundai, MG, Peugeot, Rover en VW, bijna elk merk dat ooit actief is geweest in de rallysport zal vertegenwoordigd zijn. Bovendien zal er een indrukwekkende verscheidenheid aan voertuigtypen zijn," aldus Klein.

Eifel Rallye Festival
Eifel Rallye Festival
Begin februari zagen de Eifel-organisatoren zich verplicht om de inschrijvingen vroegtijdig te sluiten. “Hoe verheugend een lijst van meer dan 200 inschrijvingen ook moge zijn, het zorgt ook voor problemen, aldus Klein, het is niet gemakkelijk en uiteraard ook niet fijn om zoveel kandidaat deelnemers te moeten afzeggen. Praktisch is het echter niet mogelijk om meer dan 150 wagens toe te laten. De infrastructuur in Daun heeft simpelweg niet meer plaats. Dit jaar geven we ook de hoogste prioriteit aan “diversiteit en verscheidenheid” bij het selecteren van de deelnemers. Een belofte die we vooraf gemaakt hadden en moeten nakomen, dat zijn we verplicht aan onze fans en deelnemers."

Die fans zullen nog even geduld moeten hebben tot begin juli de deelnemerslijst zal gepubliceerd worden. Begin mei zullen wel al “teasers” gelost worden.

Nieuwe VIP namen: Blomqvist, Demuth en Rovanpera

"De voorbereidingen lopen op volle toeren en we zitten perfect op schema," verzekert MSC Daun-voorzitter Otmar Anschütz, "We kunnen rekenen op de steun van de regio en de relevante autoriteiten. Een must bij de organisatie  van zo'n groot evenement."

Eén van de objectieven van het Eifel Rallye Festival is om een platform te  bieden aan originele of zo getrouw mogelijk nagebouwde voertuigen uit de geschiedenis van de rallysport. Dit geeft fans de kans om deze soms onvervangbare collector items te kunnen bewonderen in hun natuurlijke habitat: op de klassementsproeven van de Vulkaaneifel. Weliswaar “als demo’, zonder de druk van de chrono of een sportieve competitie. Een zeldzame en unieke gelegenheid om deze auto’s effectief in actie te zien terwijl ze anders alleen in musea of collecties te vinden zijn," bevestig Anschütz zijn mission-statement.

Audi Tradition

ADAC Eifel Rallye Festival
ADAC Eifel Rallye Festival
Naar jaarlijkse traditie draagt de “Audi Tradition” – what’s in a name – een niet onbelangrijk steentje bij aan het deelnemersveld. Ook dit jaar openen ze in Ingolsatdt de deuren van hun museum om enkele unieke pareltjes uit de geschiedenis van de vier ringen naar Daun te brengen. Welke wagens dat zullen zijn wordt later bekendgemaakt. De twee coureurs zijn echter al bevestigd en het zijn 'oude vrienden' van het festival: Stig Blomqvist, de wereldkampioen van 1984, en Harald Demuth, de tweevoudig Duits rallykampioen. Beiden behaalden ze hun grootste successen in een Audi-cockpit en zijn ze dus de ideale ambassadeurs om de collectors-items uit het Audi Tradition Museum op een veilige manier over de klassementsproeven te mennen.

Harri, de vader van …

Wanneer de naam Rovanperä valt, denkt iedereen in eerste instantie aan Kalle, de 23-jarige tweevoudige wereldkampioen. Het is echter zijn vader, Harri, die naar Daun zal komen. Dit is het eerste bezoek van de Fin aan de Vulkaaneifel: "Ik heb veel over dit festival gehoord en ik kijk ernaar uit om er eindelijk zelf bij te zijn."

Harri Rovanperä - Peugeot 206 WRC
Harri Rovanperä - Peugeot 206 WRC
Harri Rovanperä was van 1993 tot en met 2006 actief in het WK Rally. Hij reed voor de teams van Seat, Toyota, Peugeot, Mitsubishi en Škoda. Zijn grootste succes was de overwinning in 2001 in WK Rally Zweden in zijn eerste race met de Peugeot 206 WRC. In de Eifel rijdt hij met een Peugeot 307 WRC, waarmee hij in het seizoen 2004 twee keer op het podium eindigde, met een 2de plaats in Australië en een 3de in de Akropolis.

Op de vraag of hij zijn 'kleine' zoon mee zal brengen naar de Eifel, kon Harri geen definitief antwoord gegeven.

Voorverkoop programma en tickets in volle gang opent op 1 april 2024

Na de positieve ervaring van vorig jaar wordt de verkoop van programmaboekje en de tickets ook dit jaar weer georganiseerd via de RallyWebShop. Hierdoor is het opnieuw mogelijk om naast weekend ook dagtickets in voorverkoop aan te kopen. Daarnaast biedt de RallyWebShop nu ook extra betalingsmogelijkheden via PayPal of creditcard.
Alle details zijn hier te vinden: https://www.rallyandracing.com/rallywebshop/eifel-rallye-festival-2024/.
 
tekst Stephan Lesuisse
Foto's: Jurgen Hahn / MSC Daun


 Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in Historic Rally op donderdag 25 april 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons