van der Horst

ADAC Qualifying Race: BMW domineert – Zege voor Marc VDS

ADAC Qualifying Race 24h Nürburgring in beeld gebracht
De allereerste ADAC Qualifying Race in de aanloop naar de 24 uren van de Nürburgring werd een kolfje naar de hand van BMW. Voor de eerste editie kwamen er uiteindelijk ruim 50 wagens opdagen, wat toch wel een tegenvaller is gelet op het gemiddelde deelnemersaantal in de VLN dat vaak tegen de 200 ligt. De oorzaak moet meer dan waarschijnlijk dan ook gezocht worden bij de drukke kalender – vier weekends op rij wordt er op de Nordschleife geracet – en natuurlijk het kostenplaatje dat niet voor iedereen haalbaar is. Als incentive vielen er dan ook 10 plaatsen in de Top 30-kwalificatiesessie die de uiteindelijke grid voor de 24 uren vastlegt te rapen, met daaraan gekoppeld de felbegeerde blauwe knipperlichten die het trager verkeer moeten waarschuwen.
e13667afde9beaff1e5e0b8a137223c5f77e388e.jpg
BMW legde na zes uur wedstrijd beslag op de eerste vier plaatsen, waarbij de overwinning ging naar de BMW Z4 GT3 #25 uit het atelier van Marc VDS Racing. Nochtans zag het er na afloop van de kwalificaties niet bepaald rooskleurig uit voor Team Schübert en Marc VDS, de Z4 kwam pure snelheid te kort en alle exemplaren moesten de race dan ook aanvatten aan de rand van de top 10. De fabrieksondersteuning en de top bemanningen zorgden er echter voor de wagens al snel weer vooraan kwamen postvatten en onderling met elkaar in duel gingen. 
 
Uiteindelijk trokken Maxime Martin, Marco Wittmann en Uwe Alzen ondanks een tijdstraf aan het langste eind, zij haalden het voor beide Schübert wagens, met maar een kleine halve minuut tussen de #20 van Jens Klingmann, Dominik Baumann en Claudia Hürtgen op P2 en de #19 van Lucas Luhr, Alexander Sims, Dirk Werner en Dirk Müller op P3. De Marc VDS BMW van het trio Leinders/Palttala/Catsburg/Adorf kwam onderweg maar liefst drie lekke banden tegen en werd vierde. 
 
dfafb2ebe1a6d2d30a4558ad73a8649026e9d7f6.jpg
De Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3 van onder meer Jeroen Bleekemolen tikte aan als vijfde aan, terwijl G-Drive Racing (gerund door WRT) de beste vertegenwoordiger was van Audi op P6. De top tien werd vervolledigd door Cup Porsches uit de SP7-klasse en de Rotek Racing Audi TT-RS (SP4-T), ook zij zullen normaal gezien dus kunnen beschikken over een blauw knipperlicht tijdens de race dankzij hun plek in de Top 30 Qualifying. Amper acht GT3's werden geklasseerd. 

--- Uitslag ADAC Qualifying Race (pdf) ---



Foto's: Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zondag 6 april 2014.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons