van der Horst

Adrian Campos overleden

Rio Haryanto - Campos
Rio Haryanto - Campos
Op 28 januari overleed Adrian Campos. De Spanjaard was een begaafd piloot die het tot in de formule 1 schopte maar ook naam maakte als teameigenaar. Ook met zijn eigen team stond hij klaar om door te stoten naar de formule 1 maar dat ging op het laatste moment niet door. Campos Racing maakte wel naam in de formule 3000, formule 3, GP2, formule 2 en diverse toerwagenkampioenschappen. Adrian Campos werd slechts 60 jaar oud.
Adrian Campos viel op begin van de jaren 80 van vorige eeuw door deel te nemen aan het Europese F3 kampioenschap met een zelf gebouwde wagen. Later stapte hij over naar het VW fabrieksteam alvorens in 1985 de overstap naar de formule 3000. Het jaar daarop vonden we Campos, niettegenstaande weinig spectaculaire resultaten in de formule 3000, terug in de formule 1 bij Minardi. Ook in 1987 begon hij het seizoen bij Minardi maar werd al snel vervangen door de meer getalenteerde  Pierluigi Martini. Daarna concentreerde Campos zich op toerwagenraces en werd in 1994 Spaans kampioen met Alfa Romeo.

Esteban Guerrieri - Campos Racing Chevrolet Cruze TC1
Esteban Guerrieri - Campos Racing Chevrolet Cruze TC1
Daarna creëerde hij zijn eigen team dat uitkwam in de Open by Nissan serie met rijders als Marc Gene en Fernando Alonso. Laatstgenoemde heeft ongetwijfeld voor een belangrijk deel zijn F1-debuut te danken aan Campos, die de Spanjaard  eerder ook al een F3000-budget had bezorgd.
Later volgde de GP2 waar het team enkele zeges behaalde met Giorgio Pantano, Vitaly Petrov en Lucas di Grassi. Het volgende doel was de formule 1 en Campos slaagde er bijna in om zijn eigen formule 1 team op de grid te zetten in 2010, maar financiële problemen nekten dat plan. Adrian Campos herstartte zijn team in 2013 maar dan in het WTCC. Met SEAT en Chevrolet wagens was het team redelijk succesvol met ondermeer 2 zeges in 2017 voor Esteban Guerrieri. Maar Campos Racing keerde ook terug naar de formulewagens, meer bepaald het FIA Formula 2 Championship waar het in 2019 met Jack Aitken drie overwinningen behaalde. Ook in de GP3 en later formule 3 is het team al enige jaren actief.

Foto's: Georges De Coster & Hans van Onsem
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op vrijdag 29 januari 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons