van der Horst

Affiche 4/10: Ford, het comeback-verhaal op een verzamelaffiche voor de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa

De comeback van Ford op de vierde affiche van de Crowdstrike 24 Hours Spa
De comeback van Ford op de vierde affiche van de Crowdstrike 24 Hours Spa
Twee maanden voor de eerste trainingen van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, onthult promotor SRO Motorsports Group de vierde van tien verzamelaffiches voor de eeuweditie. Dankzij de potloodstreken van Guillaume Lopez, zet deze nieuwe affiche een opvallende comeback in de kijker: die van Ford!
Twaalf jaar na zijn laatste deelname in de Belgische klassieker, met een Mustang van het Belgische VDS Racing Adventures, maakt de Amerikaanse constructeur zijn terugkeer in GT3 met de gloednieuwe Ford Mustang gebaseerd op de wegversie van de ‘Dark Horse’. En terwijl de CrowdStrike 24 Hours of Spa in 2024 honderd kaarsen uitblaast, viert een van de meest mythische automodellen, ontstaan in 1964, zijn 60ste verjaardag.
 
Affiche 4/10 Crowdstrike 24 Hours Spa
Affiche 4/10 Crowdstrike 24 Hours Spa
De verzamelaffiche werd trouwens aangepast met een nieuw opschrift op het asfalt en een specifiek logo dat het evenement ‘Mustang 60 Celebration’ aankondigt. Op initiatief van Ford België-Luxemburg zullen honderden eigenaars van de Mustang van alle generaties samenkomen op zaterdag 29 juni in de Fan Village van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Ford zal zijn nieuwe en erg exclusieve Ford Mustang GTD tentoonstellen (een supercar van 800 pk voor de openbare weg!) in de paddock en de nieuwe Mustang GT4 zal racen in de GT4 European Series powered by Rafa Racing Club. Het wordt met andere woorden onmogelijk om de 60ste verjaardag van de legendarische Pony Car te missen!
 
De nieuwe Ford Mustang GT3 maakt indruk met zijn looks en het gebrul van zijn 5,4-liter V8-motor, en overtuigde bij zijn debuut in de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS. De mythische bolide ingezet door Proton Competition scoorde punten in zijn allereerste wedstrijd op het Circuit Paul Ricard. Behoort een zevende zege voor Ford, eind juni in Spa, dus tot de mogelijkheden?
 
De reus uit Detroit beschikt over een rijke geschiedenis in de Belgische etmaalrace. In 1932 staat er al een Ford A op de deelnemerslijst. Pas vanaf 1964, het jaar van de renaissance van de 24 Uur na een onderbreking van elf jaar, wordt Ford een toonaangevende constructeur met mythische modellen als de Cortina Lotus, de Mustang, de Escort, de Capri of de Sierra. Ford zal trouwens erg goed vertegenwoordigd zijn in de Heritage Touring Cup die plaatsvindt voor de 24 Uur, een wedstrijd met toerismewagens van de jaren 60, 70, 80 en 90.
 
Nog even terugblikken op de geschiedenis van Ford in de 24 Uur! In 1966 behaalt een Ford Mustang voor de eerste keer een top 5-notering met daarbovenop de snelste wedstrijdronde. Een jaar later start Jacky Ickx op de polepositie dankzij een ronde aan 193 km/u gemiddeld aan het stuur van zijn Ford Mustang. 24 uur later schenkt het duo Guy Chasseuil-Georges Bossuyt een eerste podium aan het merk met een derde plaats. ‘Elde’ (de alias van Léon Dernier) en Yves Deprez doen met een tweede plek nog beter in 1968!
 
Het is echter niet de Mustang, maar wel de Capri, die het blauwe ovaal laat schitteren in de Ardennen. Vanaf 1971 vormt de 24 Uur het decor voor een duel tussen Ford en BMW. De Capri 2600 RS zegeviert in 1971 en 1972. Jochen Mass en Hans-Joachim Stuck leggen dat jaar een afstand af van 4498 km in 24 uur, een nieuw record (aan 187 km/u gemiddeld, pitstops inbegrepen) dat sindsdien nooit is verbeterd.
 
Ford Capri
Ford Capri
Vervolgens rijdt de Ford Capri Mk III zich in de kijker, met de laatste zege op het oude parcours van veertien kilometer (in 1978 met Gordon Spice en Teddy Pilette) en daarna de eerste op het nieuwe circuit dankzij Philippe en Jean-Michel Martin. De Brusselse broers herhalen hun exploot een jaar later en verdienen daardoor een plaats in de geschiedenisboeken: het is de enige keer dat hetzelfde team twee jaar op rij wint. Het is dan ook logisch om hun Ford Capri van 1980 op de verzamelaffiche te zien staan!
 
Op het einde van de jaren 80 krijgt het duel tussen Ford en BMW een vervolg, met de Ford RS500 tegenover de BMW M3. In 1989 behaalt de Amerikaanse constructeur zijn zesde en laatste zege. Ford kon nog niet winnen in het GT-tijdperk, ondanks de inspanningen van de Ford GT van Matech Racing (winnaar van zijn categorie in 2009) en Marc VDS. Komt er in 2024 een einde aan 35 jaar wachten?

Persbericht CrowdStrike 24 Hours of Spa  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons