van der Horst

Etappe 1: Nabeschouwing van team De Rooy

Gerard de Rooy en Wuf van Ginkel hebben meteen in de eerste etappe van de Africa Eco Race hun stempel gedrukt. In de proef van 92 kilometer zette De Rooy de derde tijd algemeen neer, 5.25 achter de Rus Vladimir Vasilyev met Mini, en Van Ginkel de zesde (+8.56).
De etappe van Nador naar Dar Kaoura, in het noorden van Marokko, gaf geen problemen voor Petronas Team De Rooy Iveco, maar was wel lastig vanwege stof en stenen. “Daardoor was het best tricky”, vond Gerard de Rooy. “Met al die stenen aan de zijkant van de piste, kon ik niet goed driften. Ik wilde geen risico lopen op lekke banden. Dat scheelde wel aan snelheid.”

Nog lastiger was het dat de sentinel – het waarschuwingssysteem dat aangeeft dat er een snellere deelnemer aankomt, maar dat ook een signaal geeft als er iemand stil staat – bij geen van de trucks werkte. Achterblijvers waren daardoor niet goed te zien, maar zagen op hun beurt ook de trucks niet aankomen. “Die kleine ssv’s inhalen kostte zodoende veel tijd”, vertelde De Rooy. “Ik ben een paar keer naast de piste gaan rijden om er voorbij te kunnen, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Ik denk dat ik daar zeker een minuut of vijf mee heb verspeeld.”

Ook Wuf van Ginkel verloor tijd door de niet-werkende sentinel. Als vierde truck liep hij snel in op de voor hem gestarte Elisabete Jacinto, die door het stof niet in de gaten had dat de Iveco achter haar zat. “We konden ook niet aangeven dat we er waren. Op een gegeven moment hebben we toch het risico genomen in het stof tot kort bij haar te komen en met claxoneren te laten weten dat we er langs wilden. Toen ging ze ook meteen opzij, maar dat heeft wel een hoop tijd gekost. Ik denk dat die ssv’s en de langzamere auto’s zich een paar keer rot geschrokken zijn dat er ineens een truck vanuit het stof opdoemde.”

De Rooy kwam met een zijruit minder aan de finish van de proef. “Op 10, 15 kilometer voor de finish stond een groepje stenengooiers. We hebben een klinker door de zijruit gekregen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Een aantal anderen hebben stenen op de voorruit gekregen.” Van Ginkel zag het groepje staan bij het uitkomen van een bocht, waar hij driftend doorheen kwam. “Daardoor reed ik min of meer recht op ze af en daar schrokken ze blijkbaar toch van want ze wisten niet hoe snel ze weg moesten komen. Dat is waarschijnlijk ons geluk geweest.”

Morgen starten de trucks tussen de auto’s, volgens het algemeen klassement van vandaag. De tweede etappe telt 443 kilometer wedstrijdproef, met onder meer 30 km duinen van Erg Chebbi. De eerste auto start om 9.21 uur (10.21 uur Nederlandse tijd).

Team De Rooy pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Africa Eco Race op dinsdag 2 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Africa Eco Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons