van der Horst

Eindzeges voor Botturi en familie Martin in Africa Eco Race

Africa Eco Race 2020: The winners
Africa Eco Race 2020: The winners
De Fransen Patrick en Lucas Martin zijn bij de wagens / Trucks/ SSV’s de winnaars geworden van de 12de editie van de Africa Eco Race, of de enige echte "Dakar Rally" die effectief van Frankrijk richting Senegal gaat en dat in de voetsporen van de betreurde Thierry Sabine. Bij de motoren ging de zege voor de tweede maal op rij naar de Italiaan Alessandro Botturi.
  • STX Motorhomes
Patrick en Lucas Martin - Mercedes Buggy
Patrick en Lucas Martin - Mercedes Buggy
Tot net halfweg leek het erop dat we na Fabian Lurquin in 2018 opnieuw een Belgische winnaar zouden krijgen met de Gregoor Racing Iveco truck van Igor Bouwens, Ulrich Boerboom en Frits Driesmans. Na de vijfde etappe pakte het trio de leiding, maar moest deze na drie dagen opnieuw uit handen geven nadat de vooras brak en ze terug naar het bivak moesten voor reparatie. Gigantisch veel tijdverlies en straftijd zou hen uiteindelijk doen terugvallen in het klassement. Ze werden in extremis nog 23ste algemeen en zevende bij de trucks, met bovendien wel drie dagzeges - niemand deed beter. Ze waren ook constant in een duel verwikkeld met de Hongaarse Scania van het trio Kovacs, Acs en Czegledi die geen etappe wist te winnen, maar wel mooi tweede werd en winst boekte bij de trucks. Gregoor Racing heeft er wel goede herinneringen aan overgehouden, want in het begin van de race waren de Hongaren de bondgenoten van de Belgen toen ze hen lostrokken uit een duin. Ondanks de concurrentie toch een schitterend sportief gebaar van de Hongaren.

Africa Eco Race 2020: Tevreden gezichten aan de finish
Africa Eco Race 2020: Tevreden gezichten aan de finish
Nog een Belgische zege was er voor de Polaris van Geoffroy Noël de Burlin, net op de dag dat Gregoor zijn wedstrijd verloor. Tijdens diezelfde rit kwam de familie Martin met de Tarek Mercedes aan de leiding en gaf deze niet meer uit handen.        
Na de pech van Gregoor Racing was er ook nog de goede prestatie van de MAN van Essers, Lauwers en Vranken die een tijdlang in vierde stelling toefde. Uiteindelijk werd het trio evenwel achtste algemeen en vierde bij de trucks. Zij eindigden als eerste Belgische team voor Geoffrey Noël de Burlin, Gregoor Racing en de MAN van het trio Hillewaere, Dejonckheere en Helewaut.

Alessandro Botturi - Yamaha
Alessandro Botturi - Yamaha
Bij de motoren hangen de bordjes gelijk. Met de tweede zege op rij heeft de Italiaanse Yamaha-rijder Alessandro Botturi evenveel zeges als zijn naaste belager Pal-Anders Ullevalseter op de KTM. Ook vorig jaar werden ze één en twee aan de eindmeet. Het verschil was toen een kleine vijf minuten, nu een kleine vier minuten. Naast zijn twee zeges scoorde de Noor ook vier tweede plaatsen en hij was er reeds bij van in 2010. Voor de derde plaats was er een zware strijd tussen de Brit Poskitt en de Italiaan Lucci. De Italiaan won drie etappes tegenover twee voor de Brit, maar het was wel Poskitt die richting de laagste podiumtrede mocht. Op de tweede etappe na heeft Botturi wel de hele race aan de leiding gereden.

Foto's: Africa Eco RaceDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Africa Eco Race op dinsdag 21 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Africa Eco Race.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons