van der Horst

Al-Attiyah knokt terug - Peterhansel pakt leiding

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
In de derde etappe in de 40ste Dakar, eentje tussen Pisco en San Juan de Marcona, heeft Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) stevig teruggeknokt na een moeilijke zondagproef. De Qatarees hield in het Peruviaanse zand de vier Peugeots af. Stéphane Peterhansel pakt wel de leiding.
  • MF Racing
De Peugeots leken bij het verlaten van het Peruviaanse Pisco door te gaan op het elan van zondag. Vooral Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel schoten furieus uit de startblokken. Maar nog voor halfweg nestelde Al-Attiyah zich bovenaan het klassement. De Qatarees zou die positie niet meer uit handen geven en wist beetje bij beetje een mooie voorsprong bijeen te rijden. De Qatarees die ook al de eerste proef op zijn hoed stak, had in San Juan de Marcona maar liefst vier minuten voorsprong op Stéphane Peterhansel (Peugeot 3008 DKR).

Achter de Franse recordkampioen eindigden zijn drie teamgenoten. Carlos Sainz werd derde op ruim zes minuten van de winnaar, Cyril Despres moest bijna acht minuten toegeven en Sébastien Loeb zelfs 8'34. Giniel De Villiers (Toyota Hilux) werd zesde op ruim tien minuten. Bernhard Ten Brinker zet een derde Toyota in de top zeven, weliswaar op ruim achttien minuten. Jakub Przygonski redde de meubelen van Mini voor wie de Dakar nu al op een fiasco lijkt uit te draaien. De Pool met Tom Colsoul aan zijn zijde werd negende en komt nu op anderhalve minuut van de top tien.

In de algemene stand komt Stéphane Peterhansel na amper drie proeven al op kop van het klassement. Hij wisselt van positie met Cyril Despres die nu op 3'11 staat. Al-Attiyah lost De Villiers af op het virtuele podium. Loeb blijft vierde, weliswaar op al tien minuten van zijn land- en merkgenoot Peterhansel. De Elzasser moet in de eerste week vooral de schade zien te beperken en de duinen te overleven. Giniel De Villiers sluit de top vijf en gaat Sainz en Ten Brinke vooraf. Martin Prokop (Ford) zit geklemd tussen een Mini-sandwich op de negende stek. Orlando Terranova is achtste, Nani Roma tiende.

Bij de motoren zet Sam Sunderland de puntjes op de "i" met dagwinst. Hij komt meteen ook weer op kop in zijn KTM. Oud-leider Joan Barreda Bort (Honda) verloor 22'45.

Resultaten onder voorbehoud: Omstreeks 19u45

Foto: Red Bull Content PoolSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 8 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons