van der Horst

Al-Attiyah opent met winst, Colsoul met dagpodium

Nasser Al-Attiyah - X-Raid Mini
Nasser Al-Attiyah - X-Raid Mini
De Qatarees Nasser Al-Attiyah is zijn zoektocht naar een derde overwinning in de Dakar Rally goed begonnen. Hij bezorgt zichzelf en Toyota Gazoo Racing de eerste dagwinst en dus ook de leidersplaats na een korte openingsetappe tussen Lima en Pisco. Tom Colsoul ligt voorlopig derde.
De eerste etappe van de dag bracht de teams van hoofdstad Lima naar Pisco, 84 kilometer tegen de klok en het was Al-Attiyah (Toyota) die het heftigst uit de startblokken schoot. De winnaar van 2011 en 2015 - de cijfers en statistieken zitten hem alvast mee - opende het snelst en bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. De verschillen zijn miniem maar de voormalige zilveren Olympische medaillewinnaar pakte toch twee minuten op de Mini Buggy van titelverdediger Carlos Sainz en de Mini van Jakub Przygonski. Niet onbelangrijk voor de Belgen, Tom Colsoul navigeert de snelle Pool.

Vladimir Vasilyev (Toyota) is een knappe vierde voor Yazeed Al Rahji (Mini). Giniel De Villiers (Toyota) is zesde op 2'40 van zijn leidende teamgenoot. Recordwinnaar Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) is zevende, nog net binnen de drie minuten van de kop. De Nederlander Bernhard Ten Brinke (Toyota) zet de derde officiële Toyota in de top acht, net voor Harry Hunt (Peugeot) en de derde Mini Buggy, in handen van Cyril Despres. Verliezer van de dag lijkt Sébastien Loeb in zijn privé-Peugeot. De nieuwe WRC Hyundai-rijder kijkt al aan tegen een achterstand van dik zes minuten.

Bij de motoren ging de eerste dagwinst en dus ook leidersplaats naar de Spanjaard Joan Barreda Bort (Honda). Hij haalde het voor Pablo Quintanilla (Husqvarna). Met Ricky Brabec (Honda) staat er een tweede Honda op het dagpodium. Fransman en oud-winnaar Adrien Van Beveren (Yamaha) is voorlopig vierde.

Dinsdag staat er steviger werk op het programma. Dan trekt de karavaan van Pisco naar San Juan de Marcona, zowat het eerste belangrijke epicentrum van deze Dakar die volledig op Peruviaanse bodem wordt verreden.

Foto: Dakar ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 7 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons