van der Horst

Alfa Romeo verliest hoger beroep over penalty Kimi Räikkönen in Imola

Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Alfa Romeo heeft zijn hoger beroep over de dertig seconden-straf die aan Kimi Räikkönen werd gegeven na de Grote Prijs van Emilia Romagna verloren. Door de penalty viel Räikkönen terug van plaats negen naar de puntenloze plaats dertien. Volgens de stewards blijft de penalty dus geldig.
  • Powercars
Een fout in Tamburello achter de Safety Car, voorafgaand aan de herstart na de rode vlag op Imola, zag Räikkönen van plaats zeven naar plaats tien terugvallen. De Fin klom naar plaats acht toen de race van start ging, maar omdat hij niet helemaal terug naar zijn oorspronkelijke positie was gereden voor de herstart, was Raikkonen eigenlijk verplicht om door de pitlane te rijden. Dat deed de Fin niet, waardoor hij uiteindelijk een penalty van dertig seconden kreeg. Hoewel de stewards, nadat ze door Alfa Romeo werden verzocht de straf te herzien, begrip konden opbrengen voor de denkwijze van Alfa Romeo bij de interpretatie van de regel, werd besloten om de oorspronkelijke straf te behouden.

Om hun beslissing uit te leggen, schreven de stewards: “Artikel 42.6 van de FIA ​​Formula One Sporting Regulations geeft aan dat een racer mag passeren om zijn startpositie te herwinnen, inclusief tijdens de ronde(n) achter de Safety Car. Als hij er niet in slaagt zijn positie voor het overschrijden van de safety car-lijn terug te krijgen, moet hij de pitlane inrijden en vanuit de pits starten. Als hij dit niet doet, krijgt hij een verplichte straf: een 'stop-and-go-penalty' van tien seconden." Die 'stop-and-go-penalty' werd omgezet naar dertig seconden omdat de straf pas na de race werd gegeven.

De stewards gaven echter wel toe dat dit nog nooit eerder had plaatsgevonden sinds de regels werden aangepast in 2018, maar besloten toch de regel te handhaven.

Foto: Alfa Romeo Racing ORLEN  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons