van der Horst

24H Le Mans: Allan McNish zet punt achter LMP1 carrière bij Audi

Allan McNish
Allan McNish
Allan McNish zet een punt achter zijn carrière op het hoogste niveau, de 43-jarige Schot zal zijn pas veroverde wereldtitel in het FIA WEC volgend seizoen dan ook niet verdedigen. McNish is zonder twijfel een van de grootste namen uit de prototype racerij van de voorbije jaren en het afgelopen decennium, en won in totaal drie keer de 24 uren van Le Mans (’98, ’08 en ’13). Afgelopen seizoen haalde hij tevens de wereldtitel in het FIA WEC binnen. “De kampioenschappen en wedstrijden die ik wou winnen heb ik ook gewonnen en eerlijk gezegd is er geen betere manier om mijn carrière te beëindigen dan als wereldkampioen”, aldus McNish.
  • De Swert Opticiens
De warm-up in beeld gebracht
In totaal werkte de Schot sinds zijn debuut in 2000 bij Audi 89 wedstrijden af voor de Duitse constructeur, daarvan stond hij maar liefst 66 keer op het podium, 29 keer op het hoogste schavot. Tussendoor kwam McNish ook uit voor Toyota in de Formule 1, het merk waartegen hij het de afgelopen seizoenen dan weer opnam in Le Mans. Niet te vergeten zijn natuurlijk ook de drie titels die hij in de American Le Mans Series veroverde (’00, ‘06, ‘07).

“Er zijn enkele zeer goede rijders op komst en zij hebben nood aan een kans, net zoals ik in mijn jonge dagen. Ik kijk er naar uit om in de toekomst deel te blijven uitmaken van Audi Sport om te verzekeren dat deze jonge piloten dezelfde successen kunnen behalen die ik doorheen de jaren heb genoten.”

De testdag voor de editie 2013
Na het afscheid van McNish en de stap opzij van Dindo Capello vorig seizoen blijft er nog maar één piloot over van de ‘oude’ garde bij Audi, zijnde levende Le Mans legende Tom Kristensen. Wie er deel zal uitmaken van het LMP1-programma van Audi in 2014, weten morgen na de officiële voorstelling in Ingolstadt.

Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op dinsdag 17 december 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons