van der Horst

Allereerste vrouw in de F1 overleden

Maria Teresa de Filippis
Maria Teresa de Filippis
Voormalig F1-pilote Maria Teresa de Filippis is overleden; dat meldden verscheidene Italiaanse media. De Italiaanse pilote stond bekend als de allereerste vrouwelijke Formule 1 pilote en zou in de jaren '50 van de vorige eeuw aan meerdere Grote Prijzen deelnemen waarbij haar echte debuut plaatsvond in België op het Circuit van Spa-Francorchamps. Maria Terese de Fillipis is 89 jaar geworden.
De Filippis nam tussen 1958 en 1959 deel aan vijf Grand Prix weekends. Met haar Maserati 250F wist ze zich voor drie wedstrijden te kwalificeren. Bij haar eerste poging, tijdens de Grote Prijs van Monaco in 1958, wist ze zich niet te plaatsen voor de start. Ook ene Bernie Ecclestone behaalde de startopstelling niet.

Tijdens de Grote Prijs van België later dat jaar kon ze een plek op de startgrid veroveren. Op het circuit van Spa-Francorchamps eindigde ze op de tiende en tevens laatste plaats, op twee ronden van winnaar Tony Brooks in de Vanwall. Uiteindelijk werd het ook de enigste race die ze zou uitrijden.

De Napolitaanse kwalificeerde zich ook voor de Grote Prijzen van Portugal en Italië maar moest telkens opgeven met motorpech.

Haar laatste poging om voor een wedstrijd te kwalificeren was een jaar later tijdens de Grote Prijs van Monaco maar met haar Behra-Porsche haalde ze de startgrid van 16 wagens niet.

Toen Jean Behra in augustus van dat jaar verongelukte in een support race tijdens de Grote Prijs van Duitsland besloot de Filippis om de autosport te verlaten. Ze bleef zo'n 15 jaar lang de laatste vrouw die deelnam aan een Grote Prijs tot haar landgenote Leila Lombardi haar intrede maakte in de Formule 1.


Foto: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 9 januari 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons