van der Horst

AlUla: Team X44 schrijft geschiedenis met eerste pole

Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Vandaag werd er geschiedenis geschreven in Saoedi-Arabië, want de allereerste kwalificatiesessies voor Extreme E werden afgewerkt in de woestijn van AlUla. Alle teams legden twee sessies af van twee ronden en als men alle tijden samentelt was het Team X44 met Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez dat bovenaan eindigde. Hiermee zijn de Fransman en de Spaanse ook de eerste leiders in het klassement.
Mattias Ekström en Claudia Hürtgen
Mattias Ekström en Claudia Hürtgen
De eerste sessie deze ochtend bracht wel de nodige animo met zich mee. Zo maakte Stéphane Sarrazin met de Veloce Racing Odyssey-21 al snel een tuimel, al was die van Claudia Hürtgen (Abt Cupra XE) toch nog een stuk spectaculairder. Beide piloten kwamen er met de schrik van af, maar moesten wel de handdoek in de ring gooien voor de tweede sessie. Ook de wagen van SEGI TV Chip Ganassi Racing kende de nodige zorgen. Nadat gisteren Kyle Leduc al zware schade opliep, ging het vandaag niet veel beter voor het Amerikaanse team. Tijdens hun sessie liet de stuurbekrachtiging het afweten en konden ze uiteindelijk niet starten in sessie twee. Hiermee zullen deze drie teams het morgen onder elkaar uitvechten voor de verdeling van de laatste plaatsen.

Johan Kristoffersson & Molly Taylor - Rosberg X Racing
Johan Kristoffersson & Molly Taylor - Rosberg X Racing
Vooraan was er wel een strijd tussen twee oude bekenden, althans tussen hun teams. Rosberg X Racing met Johan Kristoffersson en Molly Taylor bleven Loeb en Gutiérrez voor in de eerste sessie en deden dit kunstje over in de tweede, totdat zij een tijdstraf opgelegd kregen voor het te snel rijden in de wisselzone en alzo terugvielen naar de derde plaats in eindstand van de kwalificaties, achter Carlos Sainz en Laia Sanz (Acciona Sainz XE Team). Een fout waar overigens meerdere deelnemers zich aan mispakten. Deze drie teams zullen het opnemen in de halve finale, waarna twee ervan zullen doorstoten naar de finale. Timmy Hansen en Catie Munnings (Andretti United Extreme E), Oliver Bennett en Christine Giampaolo Zonca (Hispano-Suiza Xite Energy Team) en Jenson Button en Mikaela Åhlin-Kottulinsky (JBXE) zullen in de Crazy Race uitmaken wie de laatste finaleplaats zal bemachtigen.

De halve finale en crazy race zullen morgenvroeg om 8 uur afgewerkt worden, terwijl de finale en de race om de laatste plaatsen om 12 uur gepland staat.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zaterdag 3 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sharaan.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons