van der Horst

American Festival: Nabeschouving van de organisatoren (BMW Cups)

Guillaume Dumarey en de familie Donniacuo hebben hun bolide in de victory lane geparkeerd tijdens de finale van de BMW Racing Cups op het circuit van Zolder, dat in het kader van het American Festival was uitgerust met de beroemde Stars and Stripes. West-Vlaming Dumarey vierde zijn kampioenstitel in de BMW M235i Racing Cup met een felbevochten zege in Limburg, terwijl Giovanni, Luigi en Lorenzo Donniacuo hetzelfde deden in de BMW Clubsport Trophy. De races in het voorprogramma van het Europese NASCAR-kampioenschap kenden opnieuw een bijzonder spannend verloop.
Strategisch vernuft bezorgt PK Carsport nieuwe zege

De kersverse kampioenen waren vastbesloten om het seizoen met een overwinning af te sluiten. Zowel Guillaume Dumarey (#240 PK Carsport) als Lorenzo Donniacuo (#58 GD Sport) zetten hun ambities kracht bij met de pole positie, maar al in de openingsmeters werd de wedstrijd op zijn kop gezet.

Dumarey nam een slechte start en moest zowel Eric Qvick (#34 VR/Qvick Racing) als de bolide van Niels Lagrange en John Rasse (#142 VR/Qvick Racing) laten voorgaan. De polesitter had het grootste deel van de wedstrijd over 125 minuten nodig om definitief weer het commando te kunnen nemen. “Ik kon snel de tweede positie overnemen, maar het tempo van Eric Qvick lag in eerste instantie te hoog”, reageerde de winnaar na de laatste champagnedouche van het seizoen. “Het was onmogelijk om op het circuit de leiding weer over te nemen en daarom heeft PK Carsport een perfecte strategie uitgewerkt om na de pitstop als leider weer het circuit op te komen. Ik moet dan ook vooral het team bedanken voor deze overwinning, want de concurrentie was vandaag van een bijzonder hoog niveau.”

Guillaume Dumarey won maar liefst zes van de zeven races in de BMW M235i Racing Cup 2016, “maar nooit ben ik zo diep moeten gaan om de overwinning weg te kapen.” De finale in Zolder draaide dus uit op een secondestrijd, terwijl Niels Lagrange en John Rasse eenzaam derde werden in de tweede wagen van VR/Qvick Racing. Vicekampioenen Bert Redant en Pieter Vanneste (#235 Team Dejonckheere by Red Ant Racing) strandden net naast het podium na een kleine aanrijding in de opwarmronde. Eric Qvick neemt na zijn sterke prestatie de bronzen medaille in het kampioenschap mee naar huis.

GD Sport na inhaalrace

Ook in de BMW Clubsport Trophy verloren Giovanni, Luigi en Lorenzo Donniacuo het voordeel van hun pole positie bij de start. Na de openingsronden hadden Jimmy De Breucker en Bart Van Haeren (#57 QSR Racing) het laken naar zich toegetrokken, met enkele tellen voorsprong op de verrassende Bernard Claes en Thierry De Zan (#325 DZ Competition), die achteraan waren gestart. En toch had de familie Donniacuo opnieuw het laatste woord!

De talentvolle Lorenzo Donniacuo was bijzonder opgelucht aan de voet van het podium: “Het was niet eenvoudig om van zover terug te komen, maar het is toch gelukt. Ik moet wel toegeven dat het zonder de technische problemen bij onze grootste concurrenten een stuk moeilijker was geweest om hier de zege veilig te stellen. Anders was de race misschien wel uitgedraaid op een driestrijd, maar ook dat is nu eenmaal autosport.”

Op de wagen van QSR Racing gaf het differentieel de geest, terwijl bij DZ Competition een wiellager achteraan stukging. De tweede podiumplaats ging zo cadeau naar de Nederlanders Eric Sliphorst, Carlo Izelaar en Mick de Jonge (#27 Offenga Racing). Ook de Zweedse Emilie Liljeström kon profiteren van de pech bij de concurrentie: samen met haar teamgenoot Joel Uylenbroeck (#257 QSR Racing) werd ze derde in de afsluiter van de BMW Clubsport Trophy 2016. Steve Raymackers, Davy en Vincent Convents (#50 Convents Racing) waren vandaag net niet snel genoeg voor het ereschavot, maar dankzij de vierde plek tijdens de slotrace zijn ze wel zeker van de derde plaats in het kampioenschap.

Na een spannende finale in Limburg en een seizoen boordevol boeiende confrontaties, kunnen we beide BMW-competities maar één ding toewensen: meer van dat in 2017!

BMW Cups Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 10 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons