van der Horst

American Festival: Voorbeschouving van de organisatoren (BMW Cup's)

Na een slopende editie van de 24 Uur van Zolder hebben de deelnemers aan de BMW M235i Racing Cup en BMW Clubsport Trophy anderhalve maand de tijd gehad om de batterijen opnieuw op te laden en het materiaal klaar te stomen voor de finale van beide kampioenschappen op Circuit Zolder. De beide BMW-competities zullen opnieuw het asfalt delen met het Belcar Endurance Championship, maar de context is wel helemaal anders: de finale vindt immers plaats in het kader van het American Festival (8-9 oktober) en de doortocht van het glamoureuze Europese NASCAR-kampioenschap!
De etmaalrace op de Limburgse omloop was niet alleen het hoogtepunt van het seizoen, in beide kampioenschappen werd na afloop ook de nieuwe kampioen gekroond. In de BMW M235i Racing Cup trekt Guillaume Dumarey (#240 PK Carsport) als kersvers kampioen naar de Amerikaanse finale. Dumarey zal opnieuw willen meestrijden voor de overwinning, maar moet onder meer uit de doppen kijken voor de nieuwe vicekampioenen Bert Redant en Pieter Vanneste (#235 Team Dejonckheere by Red Ant Racing).

De derde plaats in het kampioenschap ligt wel nog voor het grijpen. Eric Qvick (#34 VR/Qvick Racing) heeft voorlopig de bronzen medaille in handen en dat eremetaal zal hij komend weekend met hand en tand verdedigen. In die strijd om de derde plek moet er niet alleen rekening gehouden worden met de prestaties van zondag, ook het schrapresultaat moet in rekening gebracht worden. In die wetenschap heeft Qvick voorlopig slechts twee punten meer dan stalgenoten Niels Lagrange en John Rasse (#142 VR/Qvick Racing).

In de BMW Clubsport Trophy, het kampioenschap voor de BMW 325i die dicht bij het seriemodel staan, mag de familie Donniacuo zich sinds eind augustus de nieuwe kampioen noemen. De vraag is maar of de racende familie opnieuw zal kunnen zegevieren in Zolder, want de tegenstand is van hoog niveau. Steve Raymakers, Davy en Vincent Convents (#50 Convents Racing), maar ook Jimmy De Breucker en Bart Van Haeren (#57 QSR Racing) zullen absoluut naar de zege willen rijden in de laatste race van het seizoen, om zo de derde plek in het kampioenschap te veroveren. Benoit Philips is al voor de start zeker van de titel van vicekampioen.

De deelname van de Zweedse Emilie Liljeström op de tweede wagen van QSR Racing is niet alleen het bewijs dat de Belgische BMW-competities in het buitenland gekend zijn, maar ook dat vrouwen zeker hun plaats hebben in de BMW Racing Cups.

Jan Horemans: “Na een succesvolle editie van de 24 Uur van Zolder, werken we onze finale af samen met het Belcar-kampioenschap. De BMW Racing Cups streden dit seizoen ook mee in alle Belcar-manches en de Belcar 3- en Belcar 5-categorieën hebben ze met vlag en wimpel gedomineerd. Beide competities kennen dan wel hun kampioen, toch ben ik ervan overtuigd dat de strijd komend weekend nog altijd heel intens zal verlopen. Naast het spektakel op het circuit kan ik overigens aankondigen dat de deelnemers aan de BMW Racing Cups naar goede Beierse traditie een Oktoberfest wacht in onze hospitality, naar analogie met het jaarlijkse volksfeest in München.” 

Afspraak dus zondag op het circuit van Zolder voor een spetterende finale, met op zaterdag eerst nog een vrije oefensessie van 9.05u tot 9.50u en een kwalificatiesessie van een halfuur vanaf 15.10u. De race tijdens het Amerikaanse weekend duurt 125 minuten en start zondag om 12.35u. Meer dan ooit geldt dus de leuze: see you in Zolder!

BMW Racing Cups
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zaterdag 8 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons